Calorii negative – mit sau realitate? Poate mâncarea să te facă să slăbești? Da, dacă consumăm alimente cu calorii negative, conform unei teorii nutriționale care apără faptul că digestia lor ar duce la un consum mai mare de energie decât absoarbtia ei. Dar există aceste alimente cu adevărat?
Pierdeți în greutate prin cosum de țelină crudă, pierdeți în greutate datorită unei cure de ananas… Circulă în prezent informatii despre alimente cu calorii negative, așa-numitele produse miracol pentru pierderea în greutate. Deci, informații sau intoxicații?
Toate alimentele conțin calorii sub formă de carbohidrați (zahăr care furnizează energie), proteine (utile pentru masa musculară) și lipide.
Organismul folosește aceste calorii pentru a funcționa. Dar atunci când sunt ingerate într-o cantitate prea mare sau când sunt calorii goale (bogate în energie și sărace în nutrienți), acestea sunt păstrate și în cele din urmă te fac să te îngrași. Pentru a le pierde, ele trebuie folosite urmând o dietă de slăbire și practicând sport.
Cu toate acestea, anumite alimente au reputația de a avea un echilibru energetic negativ. Acesteaa ar avea capacitatea de a slăbi doar consumându-le.
Calorii negative – mit sau realitate?
Conform acestei teorii, „organismul ar cheltui mai multe calorii pentru digerarea anumitor alimente decât numărul de calorii pe care le furnizează acestea”, explică Amélie Laloux, dietetician francez.
Caloriile negative care se găsesc în anumite fructe și legume, în special în țelina crudă, ananas, varză sau citrice ar face minuni. „Astăzi, niciun studiu științific nu a dovedit veridicitatea acestei teorii”, explică Amélie Lalout, dietetician. „Și, dacă legumele nu te îngrășă și pot fi consumate fără moderație, fructele în sine oferă zahăr care poate perturba pierderea în greutate”, spune dieteticianul.
Să mestecăm țelină crudă, să savurați un grapefruit sau să luați o cină cu ciorbă de varză nu vă vor face să slăbiți. Deci, a crede în calorii negative poate fi dezamăgitor și frustrant în timp ce tineți o dieta, dar nu e foarte riscant. Pericolul acestei teorii se datorează exceselor pe care le poate genera.
„Dacă aceste speculații pot împinge oamenii să mănânce mai multe legume, doar pentru că își imaginează că vor putea să slăbească fără efort, bine. Dar, din această teorie ușor excentrică, se nasc unele diete dietetice, cum ar fi cura de ananas sau dieta cu ciorba de varză. Aceste diete sunt periculoase pentru sănătate, deoarece creează deficiențe fiziologice și frustrări psihologice”, sustine Amélie Lalout.