Castraveții ocupă un loc fruntaș în topul celor mai cultivate legume din întreaga lume, clasându-se după roșie, ceapă și varză.
Fiind atât de des întâlniți, multă lume care ține dietă se întreabă câte calorii au castraveții și dacă aceștia pot fi sau nu de folos în lupta cu kilogramele.
Răspunsul nu poate decât să-i bucure pe cei care vor să dea rapid câteva kilograme. Castravetele este un aliment slab caloric, dar cu numeroase valori nutriționale și cu un conținut mare de apă.
Calorii castraveți: Puține calorii și multe beneficii
Calculat la 100 de grame, castraveții cruzi, cu coajă, conțin 95% apă și au doar 15 kcal. În plus, 100 de grame de castraveți au 0,65 g proteine, 0,11 g lipide, 3,63 g carbohidrați, 0,5 g fibre, 1,67 g zaharuri, 16 mg calciu, 13 mg magneziu, 24 mg fosfor și 147 mg potasiu.
În plus, 100 de grame de castraveți au 2,8 mg vitamina C, 7 µg acid folic, 105 UI vitamina A și 16,4 µg vitamina K.
Câte calorii are un castravete fără coajă sau murat
În condițiile în care cea mai mare parte dintre calorii se regăsesc în coaja castravetelui, un castravete fără coajă va avea și mai puține calorii. Astfel, 100 de grame de castraveți fără coajă au doar 10 calorii.
Pentru mulți dintre noi, marea întrebare este dacă un castravete murat are mai multe calorii? Ei bine, pus la murat doar în apă cu sare, 100 de grame de castraveți murați au același număr de calorii ca unul crud, adică 15.
În cazul în care la murat se se folosește zahăr sau alte ingrediente dulci, s-ar putea ca numărul de calorii la 100 de grame de castraveți murați să fie mai mare, dar nu cu mult.
Castraveții murați în oțet au 30 de calorii la 100 de grame, deoarece la murat se pune și zahăr.
Castravetele, o adevărată colecție de vitamine și nutrienți
Castraveții au mulți fitonutrienți precum flavonoizi, lignani sau triterpene. Aceștia au proprietăți antioxidante, anti-inflamatorii și anticancerigene. Dintre toți lignanii cunoscuți pentru efecte lor benefice, castraveții conțin lariciresinol, pinoresinol și secoicolariciresol.
Beneficii multiple pentru sănătatea noastră au coaja și semințele de castraveți deoarece acestea conțin cea mai mare cantitate de fibre și beta-caroten.
Consumul zilnic a 100 de grame de castraveți asigură 4% din doza zilnică necesară de potasiu, 3% din necesarul de fibre și 4% din doza zilnică necesară de vitamina C.
În plus, castraveții au conținut important de vitamina K, vitamina C și magneziu. De asemenea, castraveții reprezintă o sursă foarte bună de triterpene numite cucurbitacine. Cucurbitacinele A, B, C, D și E se găsesc în castravetele proaspăt.
Beneficiile consumului de castraveți
Castraveții sunt buni vasodilatari și sunt bogați în potasiu. Datorită acestor proprietăți, castraveții ajută la reducerea retenției și reduc tensiunea.
Conținutul de apă și fibre din castraveți este de mare ajutor pentru reducerea glicemiei. Vitamina K din castraveți împiedică formarea cheagurilor de sânge și previne calcifierea vaselor de sânge.
În plus, fibrele din castraveți sunt buni în ameliorarea constipației și îmbunătățesc sistemul digestiv. Castraveții murați conțin bacterii probiotice care ajută la o floră intestinală bună.
În comparație cu castraveții, numărul de calorii ale roșiilor variază în funcție de greutatea unei roșii, dar și de modul în care este consumată, crudă sau gătită. O roșie mică, de aproximativ 80 g, are 16 calorii, în timp ce o roșie medie, de aproximativ 120 g, are 22 de calorii. O roșie mare, ce poate ajunge la 200 g, are 34 de calorii. O roșie lunguiață, ce are aproximativ 60 g, are 10 calorii. O roșie cherry medie, ce are aproximativ 15 g, are doar 5 calorii.