Durerea de măsea este una dintre cele mai neplăcute și deranjante senzații pe care fiecare dintre noi a trăit-o măcar o dată. Mulți dintre cei care se confruntă cu această problemă medicală caută calmante puternice pentru măsea.
În momentul în care simți o durere de măsea este un semn că există o problemă la nivelul danturii, iar asta înseamnă că trebuie să mergi de urgență la un control specializat la medicul stomatolog deoarece poate fi vorba despre ceva grav.
De obicei, durerea de măsea este continuă și foarte greu de suportat, fiind considerată una dintre cele mai dure dureri pe care le poate resimți corpul uman.
Aceste dureri de măsea pot fi cauzate de cariile dentare și se pot agrava rapid în lipsa unui tratament.
Principalele simptome ale durerii de măsea sunt dureri ascuțite resimțite la atingere sau în timpul masticației, dureri pulsatile, dureri resimțite în timpul consumului de băuturi calde sau reci și sensibilitate accentuată. În plus, durerea de măsea poate fi însoțită de umflături ale gingiei sau umflături în jurul măselei.
Cauze ale durerii de măsea
Durerea de măsea poate avea cauze multiple. Una dinrre cele mai des întâlnite cauze ale durerii de măsea este caria dentară. Dacă acestea rămân netratate, pot duce la dezvoltarea abcesului.
Abcesul dentar este o infecție care apare în apropierea măselei. Acesta apare atunci când o carie dentară nu este tratată și se poate extinde chiar până la creier. O altă cauză a durerii de măsea este parodontita. Aceasta este o infecție a gingiilor care sensibilizează maselele, până când acestea cauzează durere în timpul masticației. Parodontita cauzează inflamația și afectează țesuturile din gingii. Mai mult, oasele din apropierea dintelui sunt deteriorare. Dacă nu este tratată, parodontita poate duce la pierderea dinților.
Alte cazue ale durerii de măsea pot fi pulpita, un efect al inflamației din interiorul măselei, măselele de minte impactate, fractura dentară, bruxismul sau sinuzita.
Calmante puternice pentru măsea: În ce situații sunt recomandate
Cele mai puternice calmante pentru durerea de măsea sunt medicamentele antiiflamatorii.
Analgezicele cele mai des folosite de persoanele care acuză dureri de măsea sunt aspirina și paracetamolul.
Paracetamolul este un antipiretic care nu induce dependența fizică și psihologică și nu afectează alte simțuri în afara percepției durerii. Acesta are un efect antipiretic, adică reduce febra, și antialgic, adică reduce durerea.
Aspirina este un antiinflamator nesteroidian (AINS) sunt un grup de medicamente analgezice antipiretice care, spre deosebire de paracetamol – acetaminofen, au efecte antiinflamatoare, un medicament foarte cunoscut fiind aspirina – acidul acetilsalicilic.
Medicamentele antiinflamatorii cu efect mediu sau ușor mai puternic sunt ibuprofenul, care este găsit sub multe denumiri comerciale în farmacii. În cazul acestui medicament, doza zilnică maximă ce poate fi luată într-o zi este de 800mg. Medicii recomandă în cazul ibuprofenului ca acesta să nu fie luat de persoanele cardiace.
Alte analgezice mediu spre puternice sunt Ketoprofen, Algocalmin, Aulin și Flamexin.
Medicamente antiinflamatorii puternice, care sunt recomandate doar după intervențiile de chirurgie orală sau inserarea de implanturi dentare, sunt Tador, Celebrex, Arcoxia și Doreta.
În situația în care durerea de măsea este pulsatilă, gingia este roșie sau umflată, se recomandă administrarea de urgență de antibiotice.
În anumite cazuri, pentru ameliorarea durerii de măsea poți apela la anumite remedii naturiste.