Durerile de oase reprezintă o sensibilitate mare sau disconfort la unul sau mai multe oase, iar cu această problemă oricine s-a confruntat cel puțin o dată. De aceste probleme sunt afectate în principal persoanele mai în vârstă și de aceea este important de știut care sunt calamantele pentru durerile de oase.
Durerile de oase sunt legate de afecțiuni care au legătură cu structura oaselor, iar acestea pot fi determinate de infecţii, reumatism, parazitoze, afecţiuni ale oaselor, artroză, discopatie lombară sau cancer osos.
Specialiștii în domeni usunt de părere că în spatele durerilor de oase stă o problemă de sănătate.
Principalele cauze ale apariției durerilor de oase
Cauzele apariției durerilor de oase sunt multiple, de la deficinţă de minerale, infecții, cancer de oase, cancer metastatic sau leucemie.
Una dintre cele mai des întâlnite cauze ale apariției durerilor de oase este rănirea. Astfel, în momentul în care o persoană suferă o traumă, impactul poate duce la rupturi sau fracturi de oase, care inevitabil duc la apariția durerilor de oase.
O altă problemă care duce foarte des la apariția durerilor de oase este deficitul de minerale. În condițiile în care organismul uman are nevoie de multe minerale si vitamine pentru a funcționa normal, lipsa acestora poate cauza durerile de oase. Astfel, lipsa de calciu și vitamina D pot duce la apariția osteoporozei, o boală foarte des întâlnită, mai ales la persoanele mai în vârstă. Această boală are ca unul dintre simptome instalarea durerilor de oase.
O altă cauză a apariției durerilor de oase poate fi o infecție la nivelul osos care poartă denumirea de osteomielită. Infecția distruge celulele osoase și produce dureri mari ale oaselor.
Și unele boli afectează irigarea sangvină a oaselor poate face ca țesutul osos să înceapă să moară, iar acest lucru duce la dureri grave ale oaselor.
O afecțiune mult mai gravă care provoacă dureri ale oaselor este cancerul metastatic, ce poate debuta în orice parte a corpului și afectează și oasele. Cele mai des întâlnite forme de cancer metastatic sunt cele de sân, tiroidă, plămâni, rinichi sau prostată.
O altă formă mai rară de cancer care afectează oasele este cel osos. La această formă de cancer durerile de oase apar când se distruge structura osoasă.
Leucemia sau cancerul de măduvă este o altă formă de cancer ce afectează oasele. Afectarea măduvei oaselor duce inevitabil la apariția durerilor de oase.
Calmante pentru durerile de oase: Tratamente diferite, în fucție de cauza durerii
Pentru stabilirea tratamentului în cazul durerilor de oase trebuie știută întâi ce a cauzat apariția durerii.
De cele mai mutle ori, medicul prescrie în cazul durerilor de oase analgezice. Acestea au rolul de a calma durerea, însă nu vindecă problemele care au dus la apariția durerilor de oase.
În situația în care durerile de oase sunt cauzate de o infecție la nivelul oaselor, medicul poate prescrie antibiotic. Acesta va distruge microbul care cauzează infecția. În situații foarte rare, dacă infecția a distrus osul se poate ajunge la extirparea acestuia pe cale chirurgicală.
Dacă durerile de oase au fost cauzate de osteoporoză, pentru a restabili nivelurile de calciu și vitamina D, specialistul va prescrie suplimente alimentare. Astfel se încearcă rezolvarea carenței de minerale.
În cazul în care cancerul este cauza durerilor de oase, medicul va recomanda chirurgia, radioterapia sau chimioterapia. Pentru anumite tipuri de cancer, medicul poate recomanda terapii complementare precum acupunctura, masajul sau tehnici de relaxare.
Pentru durerile de oase există și mai multe remedii naturiste, cu suc de țelină, tinctură de ienupăr sau coada șoricelului sau ulei de coada calului sau ulei de cimbru.