Un studiu german, efectuat pe un eșantion mic de bărbați care au contractat coronavirusul, subliniază că calitatea spermei ar putea fi afectată de boală.
De ce calitatea spermei poate fi diminuată de Covid-19?
Este posibil ca cercetătorii germani să fi descoperit un nou efect secundar al coronavirusului, care ar afecta în principal bărbații. Covid-19 ar putea modifica calitatea spermei, specifică studiul de la Universitatea Justus-Liebig, ale cărui rezultate au fost dezvăluite de AFP.
Cercetătorii au fost interesați de cazurile a 84 de bărbați cu vârsta sub 40 de ani, care au contractat Covid-19. Mulți dintre ei au dezvoltat o formă severă a bolii. Pentru acest studiu, a fost analizat materialul seminal timp de două luni. Aceste analize au fost comparate cu cele ale unui grup de control, compus din 105 bărbați, care nu au avut coronavirus.
Cercetătorii au descoperit că concentrația și mobilitatea spermatozoizilor au fost mai mici, dar și că markerii inflamației din sperma bărbaților bolnavi au fost de două ori mai mari decât cei care nu au avut boala. Studiind combinația tuturor acestor anomalii, cercetătorii au făcut legătura cu o tulburare a fertilității masculine, supranumită „oligoastenoteratospermie”.
Al doilea studiu pe acest subiect
Oamenii de știință chinezi au publicat, de asemenea, un studiu pe această temă în revista „Reproduction” și consideră că această scădere a fertilității poate fi cauzată de ceea ce ei numesc furtuna de citokine sau inflamația cauzată de Covid-19 în organism, care duce si la o inflamație la nivelul testiculelor.
Pe de altă parte, știam deja că unul dintre cele mai frecvente simptome ale Covid-19 poate slăbi sperma: febra. Medicii subliniază, de asemenea, posibilitatea ca tratamentul să joace acest rol, corticosteroizii și antiviralele.
În orice caz, aceste elemente nu demonstrează în niciun fel că Covid-19 are efecte dăunătoare asupra calității spermei pe termen lung. „Bărbații nu ar trebui să fie prea alarmați”, a spus Alison Campbell, un embriolog al grupului britanic Care Fertility, potrivit Top Sante.