Calitatea somnului poate prezice riscul de a dezvolta temuta boala Alzheimer. Cel putin asta sustine un nou studiu efectuat de neurologii de la Universitatea Berkeley din California, care cred că somnul este o „minge de cristal” atunci când vine vorba de această boală teribilă.
Cercetătorii de la Universitatea Berkeley din California au comparat calitatea somnului la 32 de pacienți și nivelul plăcilor de beta-amiloid (o substanță care degradează funcțiile cognitive și poate duce la boala Alzheimer) depuse în creierul lor: acestea au fost mai prezente în creierul celor care sufereau de insomnii sau al celor care aveau somnul fragmentat.
Acest studiu nu aduce informatii socante deoarece legăturile dintre calitatea somnului și boala Alzheimer au fost deja stabilite prin alte studii.
„Mai degrabă decât să așteptăm ca cineva să dezvolte demență ani mai târziu, mai bine ar trebui sa fim capabili să evaluăm modul în care calitatea somnului prezice modificări ale plăcilor beta-amiloide în momente diferite”, observă unul dintre cercetători.
Procedând astfel, putem măsura viteza cu care această proteină toxică se acumulează în creier, în timp, ceea ce poate indica apariția bolii Alzheimer:
„Măsurarea eficientă a somnului ne ajută să călătorim în viitor și să estimăm unde va fi acumularea de amiloid”.