Calitatea apei de la robinet poate fi verificată în timp real pe raza municipiului Iași. Operatorul ApaVital a pus la dispoziție o aplicație online pentru ieșeni în care se pot urmări valorile și calitatea apei din rețea pe fiecare cartier în parte
Calitatea apei de la robinet poate fi verificată la Iași în timp real după ce ApaVital a pus la dispoziție o aplicație online pentru ieșeni în care se pot urmări valorile de duritate a apei. În municipiul Iași, duritatea apei potabile are valori moderate, cuprinse între 8,64 -15,71 grade germane, la cele două surse de alimentare cu apă, Prut și Timișești. Duritatea apei constă în concentrația de săruri și minerale din apă, iar acestea se observă pe instalațiile de apă folosite de ieșeni.
„Depunerile de calcar pe instalațiile interioare apar din cauza sărurilor dizolvate de calciu și magneziu din apă, elemente ce sunt însă obligatorii pentru consumul uman. Concentrația admisă de lege privind calitatea apei potabile pentru duritatea totală a apei este minim 5 grade germane, neexistând o limită maximă reglementată de legislația în vigoare. Depunerea calcarului este acel proces pe parcursul căruia sărurile dizolvate în apă se desfac, calciul și magneziul (calcarul) fixându-se astfel pe obiectele sanitare și suprafețele interioare ale conductelor de apă, în special cele ale instalațiilor de încălzire, care accelerează depunerile provocând înfundarea, scăderea gradului de încălzire, scăderea gradului de eficiență și de multe ori chiar defecțiuni finale costisitoare”, au explicat oficialii ApaVital Iași.
Calitatea apei de la robinet poate fi verificată cu ajutorul aplicației online pentru ieșeni
Cei care doresc să verifice indicatorii de calitate a apei potabile de la robinet pot face acest lucru în funcție de zona în care locuiesc prin aplicația online pentru ieșeni la linkul http://www.apavital.ro/calitatea_apei_potabile-1639-ro.html . Aceasta este o hartă digitală cu ajutorul căreia se poate verifica în timp real calitatea apei și parametrii fizico-chimici ale acesteia.
Calitatea apei de la robinet depinde de mai mulți factori, precum calitatea apei de la sursă, calitatea regimului de transport până în oraș, calitatea rețelelor de distribuție, dar și de calitatea rețelelor interioare din clădiri. Dacă până la contorul de branșament, operatorul ApaVital este responsabil, de rețelele interioare responsabili sunt proprietarii, iar în mod normal orice rețea trebuie schimbată odată la cel puțin 50 de ani, acest aspect fiind unul foarte important. De precizat faptul că calitatea apei din sursa Timișești (județul Neamț) este superioară, având în vedere că este una subterană, asta în vreme ce sursa Prut este una de suprafață.
„Având în vedere că municipiul Iași este alimentat din două surse – Timișești și Prut, analizele diverselor eșantioane se situează între valorile caracteristice acestor surse. O rețea de distribuție nouă asigură și faptul că apa ce iese verificată și sigură din stațiile de tratare ajunge la consumator în aceleași condiții de calitate. Pentru ca și consumatorii să beneficieze de acces la calitatea apei de la robinet, prin intermediul paginii noastre de web pot verifica personal principalii indicatori din buletinele de analiză efectuate de Laboratorul de control”, au mai explicat reprezentanții ApaVital Iași.
Aplicație online, implementată de olandezi la Iași
Programul de monitorizare on-line a calității apei a fost finanțat printr-un grant oferit de guvernul olandez, în valoare de 1,2 milioane de euro. Proiectul a inclus montarea de echipamente speciale de măsură în 17 puncte din zona pilot selectată pentru implementarea acestui proiect (Podu Roș – CUG – Miroslava). Analizoarele fixe din rețea măsoară clorul rezidual, turbiditatea, conductivitatea electrică, temperatura și presiunea. Intervalul de upload (încărcare) a datelor către server este de aproximativ 4 ore, sistemul de monitorizare permițând citirea datelor în timp real.
„Implementarea acestui proiect are ca rezultat îmbunătățirea calității apei folosind sistemele de clorinare automată, minimizarea riscului poluării bio-chimice și bacteriologice a apei potabile din sistemul de distribuție, controlul și reducerea pierderilor de apă din sistem prin utilizarea de echipamente moderne de detecție. Partenerii ApaVital în acest proiect sunt firmele olandeze Duinwaterbedrijf Zuid-Holland (DZH), Endress Hauser și Kiwa Water Research (KWR)”, au mai explicat reprezentanții ApaVital Iași.