Prima pagină » Actualitate » Călin Georgescu, prima reacție după ce a ieșit din fața instanței: „Probe nu există și pot spune că dreptul omului de a alege și a fi ales nu se judecă”
Călin Georgescu, prima reacție după ce a ieșit din fața instanței: „Probe nu există și pot spune că dreptul omului de a alege și a fi ales nu se judecă”

Călin Georgescu, prima reacție după ce a ieșit din fața instanței: „Probe nu există și pot spune că dreptul omului de a alege și a fi ales nu se judecă”

16 ian. 2025, 19:26, 3 ,
Redacția BZI în Actualitate

Călin Georgescu a afirmat, într-o scurt declarație, că Instanța Supremă a rămas în pronunțare și că mâine ar urma să anunțe decizia.

„Avocații mei au spus că apa curge de la deal la vale, iar de partea cealaltă, incriminații, au spus că apa curge de la vale la deal. Probe nu sunt. Probatoriu nu există din partea celor care anulat în mod abuziv voința poporului și pe cale de consecință ce pot declara astăzi este că drepturile omului, dreptul de a alege și dreptul de a fi ales, sunt garantate. Ele nu pot fi judecate. În momentul în care judeci drepturile omului este ca și cum ai încălca orice fel de creație și cred că aceasta este ideea. Este o luptă împotriva lui Dumnezeu și o luptă împotriva poporului român. Noi judecăm că am votat liber, asta este esența. ÎCCJ va rămâne în deliberare și probabil că mâine vom cunoaște rezultatul. Sunt aici pentru a relansa și a reabilita dreptul constituțional. Sunt decis să merg până la capăt împreună cu poporul român și cu neamul românesc. Justiția este cel mai important lucru, de aceea am apelat la toate curțile internaționale””, a spus Călin Georgescu la ieșirea de la ÎCCJ.

Unul dintre avocați a spus că ÎCCJ „în cea mai bună situație ar putea dispune rejudecarea, dar față de comportamentul din sală, cred că e puțin probabil”.

„În mod legal, logic, etic și moral, unica soluție pentru restabilirea ordinii constituționale și pentru a nu fi distrus statul de drept este repunerea în situația anterioară, deci desființarea hotărârilor BEC, în speță nr. 230 din data de 6 decembrie și, prin urmare, reluarea turului doi. Noi, toți cei 4 avocați din dosarul de astăzi, am susținut sub toate aspectele că hotărârea Curții de Apel e ilegală, ilegalitate care s-a repetat la Înalta Curte prin schimbarea numărului de dosar”, a spus un alt avocat la ieșirea de la ÎCCJ.

Context

Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central și mai multe instituții (Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul General, Curtea Constituțională, Serviciul Român de Informații), dar și pe președintele Klaus Iohannis și pe Elena Lasconi (USR), solicitând anularea a două hotărâri ale BEC prin care s-a dispus reluarea alegerilor prezidențiale de la zero, în baza deciziei Curții Constituționale.

Pe 31 decembrie 2024, Curtea de Apel București a respins acțiunea deschisă de Călin Georgescu, însă acesta a făcut recurs.

În motivarea deciziei, Curtea de Apel București susținea că Biroul Electoral Central nu a făcut decât să pună în aplicare decizia Curții Constituționale din 6 decembrie de anulare a alegerilor, iar deciziile CCR sunt definitive și obligatorii, prin urmare nu pot fi analizate în instanță.

De asemenea, instanța spunea că, prin anularea alegerilor prezidențiale, BEC nu a încălcat drepturi civile și fundamentale ale cetățenilor prevăzute în Constituție (dreptul de a vota, de a fi ales).

În plus, Guvernul nu mai avea temei legal, după decizia CCR, să stabilească programul și data organizării turului doi al alegerilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`