Prima pagină » Local » Călin Donca, despre greșeala pe care o fac părinții copiilor de bani gata: „Nu au timp fizic să stea lângă copil, să se gândească la strategii de educație, iar copilul se simte ignorat” – VIDEO

Călin Donca, despre greșeala pe care o fac părinții copiilor de bani gata: „Nu au timp fizic să stea lângă copil, să se gândească la strategii de educație, iar copilul se simte ignorat” – VIDEO

25 nov. 2022, 16:20,
în Local

Antreprenorul Călin Donca a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre greșeala pe care o fac părinții copiilor de bani gata. Cum și-a educat acesta copiii, astfel încât să îi învețe, de la vârste fragede, valoarea banului?

Sindromul copilului de bani gata este din ce în ce mai întâlnit în zilele noastre. În ciuda denumirii, acesta nu se referă numai la o situație frecventă în rândul oamenilor înstăriți. De regulă, sindromul își face apariția în momentul în care părinții le oferă copiilor lor orice își doresc, fără a le stabili o listă cu responsabilități. Această situație este întâlnită adesea în familiile cu venituri ridicate, dar tiparul poate fi specific și familiilor din clasa mijlocie. De multe ori fără să conștientizeze acest lucru, părinții încearcă să suplinească nevoile fizice și emoționale ale copiilor cu lucruri materiale, din lipsa timpului petrecut cu aceștia.

Călin Donca, despre greșeala pe care o fac părinții copiilor de bani gata: „Ce motivație mai au ei?”

Atunci când părinții le oferă totul copiilor, mai puțin timp, fac cea mai mare greșeală. Având orice își doresc, copiii nu mai au motivație și le este foarte greu să își stabilească țeluri. Tocmai de aceea, pentru a-i educa pe cei mici care este valoarea banului, Călin Donca a ales să nu le mai dea bani, ci să-i lase pe ei să-i câștige. Acesta le oferă bani contra unui serviciu, de exemplu le dă 20 de lei pe oră, pentru a munci în curte și 100 de lei la finalul fiecărei cărți citite.

„Totdeauna am judecat copiii de bani gata, am ajuns eu să am copii de bani gata, care se laudă la școală că au două Lamborghini în garaj. Vă dați seama ce motivație mai au ei? Vă dați seama că nu e foarte ușor pentru ei să aibă noi scopuri mai departe, să spună că își doresc ceva, pentru că deja stau în jur. Și chiar dacă noi nu le dăm bani, pentru că nu le mai cumpăr de anul ăsta nici haine, toate hainele pe care și le cumpără, și le cumpără ei cu banii câștigați sau prin muncă. Că avem o curte mare și trebuie întreținută și îi plătim la oră (20 de lei oră) sau pur și simplu pe cărți citite. Au citit o carte, au 100 de lei, la finalul cărții e banul lor.”, a mărturisit Călin Donca, la BZI LIVE.

Călin Donca: „Părinții nu au timp fizic să petreacă cu acești copii”

Timpul insuficient petrecut cu cei mici este o problemă des întâlnită în familie înstărite. Cum părinții trebuie să se ocupe de afacerile lor, nu mai au timp să petreacă cu copiii lor, iar aceștia ajung să se simtă ignorați. În momentul în care se simt ignorați și nu au decât bani la îndemână, se apucă de droguri, de jocuri de noroc și de alte activități nocive.

„Cea mai mare greșeală, în momentul în care vii dintr-o familie bogată, este faptul că părinții nu au timp fizic să petreacă cu acești copii. Asta am observat cel mai des. Părinții au făcut bani și ei nu mai pot să iasă din joc. Ei trebuie să stea mai departe în joc, să fie la firmă, altfel le pică firma, le pică afacerea. Cu cât afacerea este mai mare, cu atât este mai dependentă de acel om care a creat-o. Și atunci ei nu au timp fizic să stea lângă copii, să discute cu ei, să se gândească la strategii de educație, iar copilul se simte ignorat. În momentul în care se simte ignorat și nu are decât bani la îndemână, face diverse prostii și ajunge, până la urmă, și la droguri, la jocuri de noroc care, pur și simplu, sunt metode de refulare. Timpul este foarte important și foarte multe familii cu bani mulți nu au timp pentru copii, iar mai departe dovedesc copiilor că nu sunt importanți pentru ei. Asta, din punctul meu de vedere ar fi cea mai mare greșeală. În rest mai sunt și alte greșeli, depinde cum ai făcut și banii. Unii fac bani prin metode mai puțin oneste, lucru care nu este foarte bine pentru copii.”, a mai povestit antreprenorul Călin Donca, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
31 august 2024
31 august 2024