Prima pagină » Actualitate » Calendarul alegerilor locale 2020. Când începe campania electorală
Calendarul alegerilor locale 2020. Când începe campania electorală

Calendarul alegerilor locale 2020. Când începe campania electorală

17 iul. 2020, 12:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat astăzi calendarul alegerilor locale din acest an. Președintele Klaus Iohannis a promulgat ieri legea privind stabilirea datei alegerilor pe 27 septembrie. Partidele pot începe să strângă semnături pentru candidați de săptămâna viitoare.

Partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi pot începe, din 20 iulie, strângerea de semnături pentru susținerea candidaturilor pentru consilii locale, consilii judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primarul general al Capitalei, potrivit hotărârii AEP.

Perioada de înregistrare a alianţelor electorale este 7 – 11 august, iar depunerea candidaturilor se va putea face între 7 şi 18 august.

Calendarul alegerilor locale 2020: Când începe campania electorală

Campania electorală va începe în data de 28 august şi se va încheia pe 26 septembrie, la ora 7,00.

Pe 31 iulie, va avea loc desemnarea judecătorilor din Biroul Electoral Central, iar pe 2 august se va completa BEC cu preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente, cu câte un reprezentant al fiecărui partid politic care are ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi sau care au obţinut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior, precum şi cu un reprezentant al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor în numele organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în acest grup.

„Reamintim că desfăşurarea în bune condiţii a operaţiunilor electorale depinde de respectarea de către formaţiunile politice, candidaţi şi alegători a tuturor normelor de protecţie sanitară impuse de autorităţile medicale competente”, subliniază AEP.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat ieri legea pentru organizarea alegerilor locale, anunță Administrația Prezidențială.

Data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale (primari, consilii locale, consilii județene) este stabilită pe 27 septembrie, potrivit legii promulgate.

Data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru:

– consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari;

– Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti;

– consiliile judeţene, precum și pentru președinții consiliilor județene, stabilește legea la articolul 1.

Vot într-o singură zi

Alianțele electorale constituite între partide politice sau alianțe politice la nivel județean ori local, se înregistrează la biroul de circumscripție județeană sau la biroul electoral de circumscripție a municipiului București, după caz, în maximum 5 zile de la data înființării biroului electoral. Un partid politic poate face parte, în aceeași circumscripție, dintr-o singură alianță electorală, și poate să participe la alegerile din circumscripția electorală în cauză numai pe lista alianței din care face parte.

Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară, din partea Ministerului Sănătății.

Proiectul de lege privind alegerile locale a fost votat de camera Deputaților pe 8 iulie, cu 253 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” și 36 abțineri.

Propunerea USR privind organizarea votului pe parcursul a două zile, respectiv sâmbătă şi duminică, a fost respinsă de deputați. Parlamentarii USR s-au abţinut de la votul din plen. Acelaşi lucru fiind făcut şi de liberali, care au spus că modificările pentru data alegerilor locale au fost făcute pe un proiect propus de cei de la UDMR.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *