Calendar ortodox 27 mai 2021. Potrivit Bisericii Ortodoxe, pe 27 mai, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Rusul, unul dintre cei mai cunoscuți sfinți ai Greciei. Tot în această zi sunt prăznuiți Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul, Sfinții Mucenici Terapont și Eladie, Sfântul Mucenic Evsevlot, Sfântul Mucenic Alipie și Sfântul Sfințit Beda.
Calendar ortodox 27 mai 2021 – Sfântul Ioan Rusul
Sfântul Ioan Rusu s-a născut într-un sat din Rusia, în jurul anilor 1690, acesta participând ca soldat în războiul rușilor împotriva turcilor din anul 1711. A fost luat prizonier de către tătari în luptele pentru dezrobirea Azofului și vândut unui ofițer superior turc. Tinerii care erau prizonieri în acea perioadă se lepădau de credința pentru Dumnezeu pentru a deveni musulmani. Sfântul Ioan Rusul a refuzat acest lucru și a răbdat cu mult curaj toate torturile la care a fost supus. A fost rânduit să îngrijească de animale, iar grajdul de vite i-a devenit și locul de odihnă. Cu toate că i se ofera o cameră apropiată de grajd, refuza și continua să doarmă alături de animale. Acesta îi mulțumea divinității că este alături de el.
Prin rugăciunile sale, grajdul se umplea de bună mireasmă. Dormea puțin, se ruga mult și se hrănea numai cu apă și pâine. În fiecare sâmbătă mergea la o biserică închinată Sfântului Gheorghe și se împărtășea cu Trupul și Sângele lui Iisus Hristos. Sfântul Ioan Rusul a primit de la Dumnezeu darul de a cunoaște momentul trecerii sale la cele veșnice. Preotul care l-a împărtășit de moarte, i-a adus Sfânta Împărtășanie într-un măr, pentru a nu fi văzut de turci. După ce a primit împărtășirea, s-a stins din viață în anul 1730.
În 1733, Ioan Rusul s-a arătat în vis preotului care l-a împărtășit în fiecare sâmbătă, și i-a descoperit trupul întreg și neputrezit. Preotul, a luat sfintele moaște ale Sfântului Ioan Rusul și le-a așezat în biserica „Sfantul Gheorghe”. În 1832, Osman Pasa a jefuit biserica unde se afla trupul ne]nsuflețit al Sfântului, dorind prin acest gest să se răzbune pe creștini. Trupul acestuia s-a mișcat, în mijlocul flăcărilor, ca și cum ar fi fost viu. I-a rămas o negreală de la jar, care a rămas și astăzi ca mărturie a întâmplării de atunci.
Rugăciunea Sfântul Ioan Rusul
În această zi de mare sărbătoare, mulți credincioși obișnuiesc să spună rugăciuni de dimineață, închinate acestui sfânt:
„Bucurându-mă de dumnezeiasca mărire la care te-ai înălțat, o, Sfinte Ioane, îndrăznesc să alerg la ajutorul tău pentru tămăduire. Știu, Părinte, că încercările vin din rânduiala lui Dumnezeu. Știu că prin boala trupului sufletul se curățește și că răbdarea este răsplătită de Dumnezeu. Dar de multe ori norii negri ai deznădejdii îmi tulbură mintea și mă depărtează de rugăciune.
De aceea, dar, o, Sfinte, găsesc alinare în cugetarea la vindecările tale minunate. Tu ai tămăduit mulțimea de copii, spre bucuria părinților lor. Tu ai îndreptat spatele bătrânei gârbove, tu ai dat sănătate femeii bolnave, spre bucuria copiilor ei. Tu l-ai vindecat pe bătrânul Atanasie care s-a uns cu untdelemn din candela ta. Tu ai îndepărtat cheagurile de sânge din capul Vasulei și l-ai tămăduit pe doctorul necredincios.
Știind grabnica ta mijlocire, te rog, o, Sfinte Ioane, ia viața mea în mâinile tale și mijlocește precum știi mântuirea mea. Dacă voia Domnului este să duc cu răbdare crucea bolii, dă-mi putere și ajută-mă să nu cârtesc din cauza neputințelor. Dar dacă Bunul Dumnezeu se va milostivi de mine pentru rugăciunile tale, atunci să mă tămăduiești fără șovăială, noule doctor fără-de-arginți, ca văzând aceasta să-ți mulțumesc ție și să-L laud în vecii vecilor pe Doctorul sufletelor și al trupurilor, prin cântarea: Aliluia!”