Prima pagină » National » Calendar ortodox 2020, 15 iunie. Sfinţii zilei
Calendar ortodox 2020, 15 iunie. Sfinţii zilei

Calendar ortodox 2020, 15 iunie. Sfinţii zilei

15 iun. 2020, 00:00,
în National

Sfântul Proroc Amos este prăznuit la data de 15 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Proroc Amos este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 15 iunie. Începutul postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Calendar ortodox 2020, 15 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Proroc Amos

Sfântul Proroc Amos s-a născut în Tecoa lângă Bethleem şi a trăit în secolul al 8-lea înainte de Hristos. Pănă a fost ales de către Dumnezeu pentru a grăi prin gura lui se ocupa cu creşterea porcilor pentru un bogătaş. A profeţit în vremea împăratului Iudeii, Ozia şi împăratului Ieroboam în Samaria. Amos l-a mustrat pe regele Ozia pentru închinarea la idoli şi pentru faptul că se înconjurase de preoţi păgâni. A convins poporul să se întoarcă la Dumnezeul cel Viu şi să nu se mai închine la juninca de aur aflată în cetatea Betel.

Preotul păgân Amasie nu putea suporta profeţiile lui, mai ales că a prevestit moartea copiilor lui ucişi de Sirieni aşa că l-a bătut crunt, iar fiul lui l-a lovit foarte tare în tâmplă. Amos a mai trăit doar până a ajuns în cetatea natală, Tecoa, unde şi-a dat sufletul după câteva zile în urma rănilor suferite. A fost îngropat cu părinţii lui iar tot ce a profeţit s-a împlinit întocmai.
Unii îl confundă cu tatăl profetului Isaia, pe care-l chema tot Amos, dar acela era neam de regi din seminţia lui Iuda şi era născut în Ierusalim, nu a fost printre profeţi şi nici nu a primit moarte martirică.

Troparul Sfântului Proroc Amos

Glasul al 2-lea
A prorocului Tău Amos pomenire, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Proroc Amos

Glasul al 4-lea
Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.
Curăţindu-ţi prin Duhul inima cea strălucitoare de lumină, Mărite Prorocule Amos, ai primit de sus harul prorociei şi la margini cu mare glas ai strigat: Acesta este Dumnezeul nostru şi nu se va adăuga altul către Dânsul.

La 15 iunie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

Sfântul Mucenic Dula;
Sfântul Mucenic Narsi;
Sfântul Fortunat;
Sfântul Apostol Ahaic;
Sfântul Apostol Stefan;
Sfântul Mucenic Isihie;
Cuviosul Ortisie;
Sfânta Muceniță Gravs.

Anul acesta, Postul Sfinţilor Petru şi Pavel începe pe 15 iunie şi se termină în data de 28 iunie, pe 29 iunie fiind sărbătoriţi cei doi mari apostoli.

Cum se stabileşte când pică Postul Sfinţilor Petru şi Pavel

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este unul dintre cele patru posturi importante de peste an, celelalte fiind Postul Paştelui, al Crăciunului şi al Adormirii Maicii Domnului. Cunoscut în popor şi ca Postul Sâmpterului sau al Cinzecimii, acest post ar data încă din secolul al IV-lea şi era ţinut la început în cercurile monahale, ulterior ajungând să fie ţinut de toţi credincioşii.

Durata sa este variabilă şi începe în prima luni de după Rusalii. Există şi excepţii de la această regulă. Astfel, în 2019, postul nu a mai început în lunea de după Rusalii, ci pe 22 iunie. S-a luat această decizie pentru că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca Postul Sfinţilor Apostoli să dureze măcar 7 zile, chiar dacă în baza calculului clasic ar dura mai puţin de o săptămână. S-a ajuns la această decizie pentru a se preîntâmpina situaţii precum cea din 1983, când postul a durat doar 2 zile (27 şi 29 iunie).

Ce să faci şi ce să nu faci în Postul Sfinţilor Petru şi Pavel

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel este unul destul de uşor de ţinut. Lunea, miercurea şi vinerea se mănâncă fără ulei, marţi şi joi este dezlegare la untdelemn, iar sâmbătă şi duminică este dezlegare la Peşte. Dezlegarea la peşte este şi pe 24 iunie (atunci când pică Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cu cruce roşie), dar şi luni, marţi şi joi dacă se sărbătoreşte un sfânt cu cruce neagră.

Dacă un sfânt cu cruce neagră pică miercuri sau vineri, atunci se dă dezlegare la vin şi ulei. Dacă sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel pică într-o zi de miercuri sau de vineri, se face şi dezlegare la peşte.

În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel nu se fac nunţi sau botezuri. Nu se mănâncă lactate, ouă sau carne şi este bine să te abţii de la vicii şi plăceri trupeşti. Este o perioadă dedicată rugăciunii şi curăţării sufleteşti şi este bine să nu faci excese.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *