Prima pagină » Actualitate » Calendar ortodox 13 octombrie 2024. Ce sărbătoare este astăzi
Calendar ortodox 13 octombrie 2024. Ce sărbătoare este astăzi

Calendar ortodox 13 octombrie 2024. Ce sărbătoare este astăzi

13 oct. 2024, 08:43,
Redacția BZI în Actualitate

Cu o zi înaintea praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva, Biserica Ortodoxă sărbătorește Aducerea moaștelor Sfântului Apostol

Sfântul Apostol Andrei este considerat Ocrotitorul României pentru că a predicat învățătura creștină sciţilor şi tracilor, pe teritoriul actual al țării noastre.

Sărbători religioase 13 octombrie 2024

Ortodoxe: Sfinţii Mucenici Carp, Papil, Agatodor şi Agatonica

Greco-catolice: Sf. m. Carp, Papil și Agatonica

Romano-catolice: Sf. Romeo, ep.; Fer. Alexandrina

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași

În anul 1996, racla cu capul Sfântului Apostol Andrei a fost adusă de la Catedrala mitropolitană din Patras (Grecia) la Iași. A fost pentru prima dată în istoria pelerinajului din România când peste un milion de credincioși au venit să cinstească, la Iași, pe Sfântul Apostol Andrei și pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.

La propunerea Mitropolitului Iașilor de la acea vreme Preasfințitul Daniel, actual Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Sfântul Sinod a aprobat ca în dată de 13 octombrie să se facă pomenirea „Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași”.

Astfel, această sărbătoare a fost introdusă în calendarul creștin-ortodox un an mai târziu, în 1997, fiind cu cruce neagră.

 Rugăciune către Sfântul Apostol Andrei

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim
Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 octombrie 2024
12 octombrie 2024