Prima pagină » Sanatate » Calciu seric mărit. Hipercalcemia netratată îți poate pune în pericol viața
Calciu seric mărit. Hipercalcemia netratată îți poate pune în pericol viața

Calciu seric mărit. Hipercalcemia netratată îți poate pune în pericol viața

19 dec. 2023, 14:21,
BZI.ro, în Sanatate

Hipercalcemia (calciu seric mărit) poate rezulta dintr-o problemă cu glandele paratiroide, precum și din alimentație, cancer sau tulburări care afectează oasele. La început, oamenii pot avea probleme digestive, o senzație pronunțată de sete și pot urina frecvent, dar în cazuri severe, hipercalcemia poate duce la confuzie și, în cele din urmă, comă. Dacă nu este recunoscută și tratată, această afecțiune îți poate pune în pericol viața.

Cauzele calciului seric mărit

De obicei, hipercalcemia este detectată prin analize de sânge de rutină. Consumul abundent de lichide poate fi suficient, dar diureticele pot accelera eliminarea calciului din organism, iar anumite medicamente pot fi folosite pentru a încetini eliberarea calciului din oase, dacă este necesar. Calciul este un electrolit, mineral care transportă impulsurile electrice atunci când este dizolvat în fluide din organism, precum este sângele. Organismul controlează cu grijă cantitatea de calciu din sânge. Iată care sunt principalele afecțiuni din spatele hipercalcemiei.

Hiperparatiroidism. Una sau mai multe dintre cele patru glande paratiroide secretă prea mult hormon paratiroidian, care ajută la controlul cantității de calciu din sânge.

Consum excesiv de calciu. Ocazional, hipercalcemia se dezvoltă la persoanele cu ulcer peptic dacă beau mult lapte și iau antiacide care conțin calciu pentru ameliorarea durerii. Tulburarea rezultată se numește “sindromul băutorilor de lapte”.

Consum excesiv de vitamina D. Dacă sunt administrate doze zilnice foarte mari de vitamina D timp de mai multe luni, cantitatea de calciu absorbită din tractul digestiv crește semnificativ.

Cancer. Celulele canceroase din rinichi, plămâni sau ovare pot secreta cantități mari de o proteină care, la fel ca hormonul paratiroidian, crește nivelul de calciu din sânge. Calciul poate fi eliberat și în sânge atunci când cancerul se extinde (metastază) la os și distruge celulele osoase. Această distrugere a oaselor apare cel mai frecvent în cazul cancerelor de prostată, sân sau plămâni. Alte tipuri de cancer pot crește nivelul de calciu din sânge prin mecanisme încă neînțelese complet.

Afecțiuni osoase. Dacă osul este descompus sau distrus, calciul este eliberat în sânge, provocând uneori hipercalcemie. În boala Paget, osul este descompus, dar nivelul de calciu din sânge este de obicei normal. Cu toate acestea, nivelul de calciu poate deveni prea mare la persoanele cu boala Paget care devin deshidratate sau petrec prea mult timp așezate sau culcate. Hipertiroidismul sever poate, de asemenea, cauza hipercalcemie prin creșterea reabsorbției țesutului osos.

Afecțiunile granulomatoase, cum ar fi sarcoidoza, tuberculoza și boala Hansen, anumite medicamente, și tulburări endocrine pot provoca, de asemenea, hipercalcemie.

Simptomele hipercalcemiei

Puține sunt simptomele care anunță hipercalcemia. Simptomele timpurii ale hipercalcemiei sunt de obicei constipația, greața, vărsăturile, durerile abdominale și pierderea poftei de mâncare. Oamenii pot elimina cantități anormal de mari de urină, ceea ce duce la deshidratare și sete crescută.

Hipercalcemia netratată poate duce, pe termen lung, la formarea de calculi renali ce conțin calciu. Uneori, poate apărea și insuficiență renală, dar de obicei se rezolvă cu tratamentul potrivit. Cu toate acestea, dacă se acumulează prea mult calciu în rinichi, leziunile sunt ireversibile.

Hipercalcemia severă provoacă adesea tulburări neurocognitive însoțite de confuzie, delir, halucinații și comă. Pot apărea, de asemenea, simptome de slăbiciune musculară și ritm cardiac anormal, care pot duce într-un final la deces.

Odată ce calciul seric mărit este detectat, poate fi necesară efectuarea unor analize suplimentare pentru a determina cauza. Este posibil să fie necesară și o radiografie toracică pentru a elimina posibilitatea existenței unei tumori sau a unei tulburări pulmonare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *