Prima pagină » Sanatate » Calciu lactic prospect. Mare atenție la posibilele efecte secundare
Calciu lactic prospect. Mare atenție la posibilele efecte secundare

Calciu lactic prospect. Mare atenție la posibilele efecte secundare

19 dec. 2023, 15:22,
în Sanatate

Calciul lactic este o formă de calciu utilizată în suplimentele alimentare și medicamente. Potrivit prospectului, calciul lactic este o substanță solubilă în apă, iar forma sa obișnuită este lactatul de calciu, care conține calciu și acid lactic.

Calciu lactic prospect

Calciul lactic este absorbit mai ușor în organism decât alte forme de calciu, precum carbonatul de calciu. De asemenea, este utilizat în industria alimentară pentru a regla nivelul de aciditate și pentru a îmbunătăți calitatea produselor lactate. Comprimatele de calciu lactic pot avea diferite concentrații de lactat de calciu și pot fi achiziționate din farmacii chiar și fără prescripție medicală.

Comprimatele de calciu lactic sunt recomandate în cazul unor deficiențe de calciu, ca supliment aliemntar în timpul sarcinii și alăptării, pentru oase fragile cauzate de îmbătrânire (osteoporoză), operații la stomac unde există probleme în absorbția calciului și deficiențe de vitamina D care pot cauza afecțiuni ale oaselor (de exemplu, tulburarea rahitismului la copii și osteomalacia la adulți). Este important să consultați un medic înainte de a lua comprimatele de calciu lactic, în special dacă sunteți gravidă, planificați să rămâneți gravidă sau alăptați, sau dacă aveți sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.

Citiți cu atenție prospectul comprimatelor de calciu lactic, deoarece conține informații importante despre modul corect de administrare. Acest medicament este disponibil fără prescripție medicală, pentru tratarea unei afecțiuni ușoare fără ajutorul medicului. Cu toate acestea, trebuie să utilizați cu atenție comprimatele de lactat de calciu pentru a obține cele mai bune rezultate.

Mod de administrare și posibilele efecte secundare

Doza potrivită pentru tine poate fi stabilită doar de un medic. Urmați întotdeauna cu exactitate instrucțiunile medicului sau ale farmacistului. În general, dozele pentru adulți, inclusiv vârstnici sunt de 1-2 tablete (300 mg-600 mg) zilnic. Pentru copiii de peste 3 ani, este recomandată 1 tabletă (300 mg) zilnic, iar pentru femei gravide doza este de 3-4 tablete (0,9-1,2 g) zilnic în trimestrul al treilea și în perioada de alăptare.

Aceste tablete trebuie luate conform instrucțiunilor și înghițite cu un pahar de apă. Continuați să le luați atât timp cât vă spune medicul sau farmacistul, deoarece poate fi periculos să întrerupeți brusc administrarea. Dacă luați din greșeală mai multe comprimate de lactat de calciu decât doza prescrisă, contactați departamentul de urgență al celui mai apropiat spital sau informați imediat medicul de familie. Dacă ați omis o doză, luați o altă tabletă cât mai curând posibil, apoi continuați-vă rutina obișnuită. Nu luați o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.

Precum este valabil în cazul tuturor medicamentelor, comprimatele de lactat de calciu pot avea efecte secundare. Este posibil ca tabletele să cauzeze constipație. Avertizați imediat medicul sau farmacistul dacă observați orice efecte secundare neașteptate. Cu excepția cazurilor de utilizare necorespunzătoare gravă, supradozajul este foarte puțin probabil. Semnele de avertizare sunt durerile abdominale, greața și pierderea poftei de mâncare însoțită de senzația de sete pronunțată și de urinare frecveta. Dacă oricare dintre efectele secundare observate se agraveaza sau dacă observați orice efecte secundare care nu sunt enumerate în prospect, este indicat să informați cât mai repede medicul sau farmacistul.

Este important să luați calciu lactic respectând ceea ce scrie în prospect și să fiți atenți la data de expirare indicată pe ambalaj. Comprimatele trebuie păstrate într-un recipient ermetic și depozitate la o temperatură care să nu depășească 20 de grade Celsius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *