Prima pagină » Sanatate » Calciu ionic scăzut. Cum să normalizezi nivelul acestuia

Calciu ionic scăzut. Cum să normalizezi nivelul acestuia

22 nov. 2022, 16:21,
în Sanatate

Un indice de calciu ionic scăzut poate semnala manifestarea unor boli destul de grave. Calciul este unul dintre electroliții organismului, care sunt minerale care poartă o sarcină electrică atunci când sunt dizolvate în fluidele corporale, cum ar fi sângele.

Cea mai mare parte a calciului este depozitată în oase, o parte din el circulă și în sânge. Aproximativ 40% din calciul din sânge este legat de proteinele din sânge, în special de albumină. Calciul legat de proteine acționează ca o sursă de rezervă de calciu pentru celule, dar nu funcționează în mod activ în organism. Numai calciul nelegat afectează funcțiile organismului. Prin urmare, hipocalcemia provoacă probleme doar atunci când nivelurile de calciu nelegat sunt scăzute. Calciul nelegat are o încărcătură electrică, ionică, așa că se mai numește și calciu ionizat.

femeie care se tine de mana din cauza lipsei de calciu

Uneori, această anomalie este cauzată de niveluri scăzute de magneziu

Calciu ionic scăzut. Cauzele hipocalcemiei

Hipocalcemia apare de obicei atunci când există o pierdere semnificativă de calciu prin urină sau când există un aport insuficient de calciu din oase în sânge. Cauzele hipocalcemiei includ niveluri scăzute ale hormonului paratiroidian, eritricite scăzute care apare atunci când glandele paratiroide sunt afectate în timpul unei intervenții chirurgicale la nivelul tiroidei.

Fenomenul poate fi provocat și de lipsa de răspuns la niveluri normale de hormon paratiroidian.  Unele persoane suferă de această problemă din cauza absenței glandelor paratiroide la naștere, de exemplu, sindromul DiGeorge sau din cauza problemelor cardiovasculare.

femeie care se tine de cap din cauza durerii

Hipocalcemia apare din cauza disfuncției renale

Uneori, această anomalie este cauzată de niveluri scăzute de magneziu, care reduce activitatea hormonului paratiroidian sau din cauza deficienței de vitamina D. Această deficiență apare din cauza unui aport inadecvat sau a lipsei de expunere la lumina soarelui.

Hipocalcemia apare din cauza disfuncției renale, care duce la creșterea excreției de calciu în urină și reduce capacitatea rinichilor de a activa vitamina D. Printre alte cauze care provoacă manifestarea acestui disconfort este aportul insuficient de calciu și boli care reduc absorbția acestuia. De asemenea, fenomenul se manifestă și în timpul ureei serice scăzute.

Primele simptome care îți semnalează manifestarea fenomenului neplăcut

Nivelul de calciu din sânge poate fi moderat scăzut fără a provoca simptome. În cazul în care nivelul de calciu este redus pentru o perioadă lungă de timp, se observă o piele uscată și descuamată, unghii fragile și păr rigid.

unghiile unei femei care sufera de lipsa de calciu

Spasmele musculare la nivelul spatelui și al picioarelor sunt frecvente

Spasmele musculare la nivelul spatelui și al picioarelor sunt frecvente. În timp, hipocalcemia poate afecta creierul și poate provoca simptome neurologice sau psihologice, cum ar fi dezorientarea, pierderea memoriei, delirul, depresia și halucinațiile. Aceste simptome dispar atunci când nivelul de calciu este restabilit.

Nivelurile foarte scăzute de calciu pot provoca furnicături, de obicei la nivelul buzelor, limbii, degetelor și picioarelor. Această anomalie provoacă dureri musculare, spasme musculare la nivelul gâtului, ceea ce duce la probleme de respirație. Deficitul de calciu provoacă rigiditate și spasme musculare, convulsii și tulburări de ritm cardiac.

Diagnosticarea hipocalcemiei. Măsurarea nivelului de calciu în sânge

Hipocalcemia este adesea detectată în timpul analizelor de sânge de rutină înainte de apariția simptomelor. Medicii măsoară calciul total, care include calciul legat de albumină și nivelul de albumină din sânge pentru a determina scăderea calciului nelegat.

Se efectuează analize de sânge pentru a evalua funcția renală și pentru a măsura nivelurile de magneziu, fosfat, hormon paratiroidian și vitamina D. De asemenea, se măsoară nivelurile altor substanțe din sânge, ceea ce poate ajuta la determinarea cauzei.

Pentru a trata afecțiunea trebuie să folosești preparate de calciu, uneori vitamina D. Tot ceea ce este necesar pentru a trata hipocalcemia sunt preparatele orale de calciu. Odată ce cauza a fost identificată, nivelul de calciu poate fi restabilit prin tratarea afecțiunii care a provocat hipocalcemia sau prin schimbarea medicamentelor administrate.

Din moment ce își fac apariția simptomele provocate de calciu ionic scăzut, medicamentul se administrează de obicei intravenos. Administrarea de preparate de vitamina D crește absorbția calciului din tractul digestiv. Pacienților cu hipoparatiroidism li se prescrie uneori o formă sintetică de hormon paratiroidian.

femeie care are doua pastile in palma

Nivelurile foarte scăzute de calciu pot provoca furnicături

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`