Prima pagină » Titlurile zilei » Călătoriile cu transportul în comun, o adevărată aventură pentru ieșenii cu dizabilități. Ciprian Vizitiu: „Am fost nevoit să mai merg o stație!” – GALERIE FOTO/VIDEO

Călătoriile cu transportul în comun, o adevărată aventură pentru ieșenii cu dizabilități. Ciprian Vizitiu: „Am fost nevoit să mai merg o stație!” – GALERIE FOTO/VIDEO

04 aug. 2022, 02:00, 3 ,
Codruța Șoroagă, în Titlurile zilei

Ciprian Vizitiu, un tânăr, în vârstă de 38 de ani, imobilizat în scaun rulant, a avut parte de o experiență neplăcută în timp ce își dorea să se deplaseze cu tramvaiul 9, din stația Piața Unirii în stația Târgu Cucu. Incidentul a avut loc miercuri, 3 august 2022. Vatmanul l-a ajutat pe ieșean să urce în tramvai, însă a uitat că acesta trebuie să și coboare, astfel că tânărul a fost nevoit să meargă cu o stație în plus

A fost nevoie ca ieșeanul cu dizabilități să apese de mai multe ori butonul special pentru ca vatmanul să sesizeze că a uitat să-l ajute să coboare în stația care trebuia. Poate un astfel de incident pare minor pentru o persoană obișnuită, însă pentru persoanele cu dizabilități din Iași ce cu greu pot găsi un tramvai care să fie dotat cu rampă specială de acces este o întâmplare ce îi poate costa minute bune și multă bătaie de cap. Conform ultimei statistici, în județul Iași, trăiesc 29.569 de persoane cu dizabilități, iar zilnic zeci de astfel de persoane circulă cu mijloacele de transport în comun.

Deși a fost anunțat, vatmanul a uitat că Ciprian Vizitiu trebuie să coboare din tramvai

Ciprian Vizitiu, o persoană cu dizabilități locomotorii, a dorit să se deplaseze în cursul zilei de miercuri, 3 august 2022, din stația Piața Unirii în stația Târgu Cucu. Ciprian a fost nevoit să aștepte minute bune până când în stație a ajuns un tramvai PESA care să aibă rampă, astfel încât să fie accesibil și pentru persoanele în scaune rulante. Odată ajuns tramvaiul PESA în stație, tânărul a apăsat butonul special, iar vatmanul a coborât rampa și l-a ajutat să urce. L-a întrebat pe tânăr și în ce stație coboară. Cu toate acestea, în stația Târgu Cucu, deși persoana cu dizabilități a apăsat din nou butonul, vatmanul nu a venit pentru a coborî rampa. Astfel, Ciprian Vizitiu s-a văzut nevoit să meargă o stație în plus, și să coboare în stația Hotel Moldova. Vatmanul și-a cerut scuze pentru eroarea comisă.

„Există înțelegere atât din partea călătorilor, cât și din partea personalului CTP, dar sunt cazuri în care chiar nu au cum să ne ajute, ținând cont de poziția foarte înaltă a tramvaielor și lipsa de refugii, dar tramvaiele noi sunt adaptate și sunt mai ușor de folosit. Din păcate, numărul lor este limitat. De asemenea, vatmanii ar trebui să fie un pic mai atenți la semnalele de coborâre, ca să nu mai existe incidente, precum cel prin care am trecut eu. Am fost nevoit să mai merg o stație, dar cu un pic de atenție cred că situația se poate remedia”, a adăugat tânărul.

Văzând că persoana cu dizabilități nu poate coborî, o parte din călători s-au revoltat.

„Trebuia să se ducă cineva în față să-i spună vatmanului. Cred că e închis butonul acela la el. Duceți-vă și anunțați-l că iar nu o să puteți coborî. Ești tu nervos când vezi așa ceva, dar pentru un om în situația asta. Vatmanii vorbesc la telefon, nu au nicio treabă”, a precizat o călătoare din tramvai.

Ciprian Vizitiu: „O plimbare scurtă se lungește din cauza timpului de așteptare a unui tramvai sau a unui autobuz adaptat cu acea platformă manuală”

În stația de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Ciprian Vizitiu a fost nevoit să aștepte în jur de 40 de minute, în soare, timp în care în stație au ajuns trei tramvaie 9, dar toate erau din acelea vechi, care nu sunt dotate cu niciun fel de rampă de acces pentru persoanele în scaun rulant.

„O plimbare prin Iași cu mijloacele de transport în comun poate fi un pic dificilă, să recunoaștem. Trebuie să ținem cont că nu toate mijloacele de transport în comun sunt adaptate, autobuzele sunt, iar, din ce am observat, șoferii sunt cooperanți, vin în ajutorul persoanelor cu dizabilități, utilizatoare de fotoliu rulant, problema o constituie tramvaiele vechi care nu dețin o accesibilizare și sunt foarte dificil de folosit. De asemenea, trebuie să ținem cont că o plimbare scurtă se lungește din cauza timpului de așteptare a unui tramvai sau a unui autobuz adaptat cu acea platformă manuală”, a declarat Ciprian Vizitiu.

Reprezentanții CTP Iași susțin că atât șoferii, cât și vatmanii au fost instruiți în ceea ce privește situațiile în care printre călători se află și persoane cu dizabilități.

„Regretăm evenimentul neplăcut petrecut și îi prezentăm scuze călătorului în cauză. Precizăm că vatmanii și șoferii au fost instruiți în ceea ce privește modul în care trebuie să acționeze în situația în care un călător cu dizabilități dorește să călătorească cu mijloacele de transport public pentru a putea oferi acestora întregul sprijin necesar pentru accesul în și din vehicule și o călătorie confortabilă. Cazul de față va fi analizat în cadrul comisiei de disciplină a CTP Iași, iar în funcție de rezultatul verificărilor vom dispune măsurile necesare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Companiei de Transport Public Iași, Andreea Luca.

O altă cu problemă cu care s-a confruntat Ciprian Vizitiu este legată de faptul că rampele electrice pentru persoanele cu dizabilități din Pasajul Piața Unirii nu sunt funcționale. Din această cauză, tânărul s-a văzut nevoit să-și riște viața și să traverseze strada printr-un loc nepermis.

Comentarii
  • Nimănui nu-i pasa cât de greu le este!

  • Ce să facem cu scuzele voastre, idioţilor ? Ia să nu plătim cursa, merge să ne cerem scuze controlorilor ? Merge, mă, căpos de director de 2 lei ? Scuze, da ? Totul se plăteşte pe lumea asta, idioţilor ! Caşti gura, nu-ţi faci datoria, treci la plată, nu scuze ! Şi plată directă, către victime, nu luat din salariul soferilor/vatmanilor, că nu ne încălzeşte cu nimic asta. N-avem contract cu şoferii/vatmanii, ci cu firma. Şi da, un bilet sau un abonament e un CONTRACT, idioţilor. Repet, îl calci, treci la plată. Scuze… da, bine, mulţumesc. Îmi cer scuze, nu pot plăti factura – ia încercaţi figura asta… Toată lumea îşi cere scuze, noua modă de a scăpa de răspundere.

  • a gresit tara sa fie handicapat… bad luck!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *