Prima pagină » Local » Călătorii se calcă în picioare! Distanța fizică este dată uitării în autobuze și tramvaie! Conducerea CTP a declarat că nu sunt reguli stricte în acest sens: „Conducătorii nu pot interzice călătorilor să mai urce în mijloacele de transport” FOTO/VIDEO

Călătorii se calcă în picioare! Distanța fizică este dată uitării în autobuze și tramvaie! Conducerea CTP a declarat că nu sunt reguli stricte în acest sens: „Conducătorii nu pot interzice călătorilor să mai urce în mijloacele de transport” FOTO/VIDEO

26 mart. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

În plină pandemie și la un pas de carantinare, regulile de distanțare fizică și purtare a măștii sunt lăsate uitării în mijloacele de transport în comun din municipiul Iași. Zilnic, la orele de vârf și nu numai, oamenii se îngrămădesc în tramvaie și autobuze. Comitetul județean pentru situații de urgență nu a luat decizii privind noi reguli pentru evitarea transmiterii virusului în mijloacele de transport. Conducerea Companiei de Transport Public Iași a spus că a făcut tot ceea ce ține de ea pentru a preveni răspândirea virusului, dar și ieșenii trebuie să contribuie

În ciuda creșterii radicale a numărului de infectări în municipiul Iași și a scenariului roșu introdus pe data de 19 martie 2021, zilnic, mijloacele de transport sunt pline ochi. Ieșenii se înghesuie în tramvaie și autobuze la orele de vârf și nu numai. Mijloacele de transport sunt supraaglomerate, spre disperarea călătorilor care se grăbesc să ajungă la muncă sau acasă. Dimineața, între orele 07:00 și 09:00, când cei mai mulți se deplasează la locul de muncă, în mijloacele de transport ieșenii își suflă în ceafă unul altuia și se calcă în picioare.

Astfel de întâmplări se repetă pe tot parcursul zilei. Pentru traseul 9 sunt alocate 12 tramvaie, dar dimineața și la orele de vârf ieșenii stau lipiți unul de altul în aceste tramvaie. Compania de Transport Public a precizat că toate autobuzele și tramvaiele din parcul auto sunt puse în circulație, dar nu sunt reguli stricte pentru restricționarea persoanelor în mijloacele de transport.

„Deocamdată nu avem o hotărâre legată de noi reguli în mijloacele de transport în comun. Călătorii trebuie să păstreze o distanță de 1.5 metri pe culoarul de pe mijloc și să poarte mască. Deciziile sunt luate în urma hotărârilor consiliului local pentru situații de urgență și cel mai probabil în zilele următoare se vor lua niște decizii. În funcție de deciziile comitetului vom vedea ce avem de făcut. Noi am făcut încă de anul trecut o campanie prin care au fost informați călătorii asupra măsurilor de siguranță”, a declarat Carmen Ghercă, purtător de cuvânt al CTP Iași.

Călătorii circulă fără mască

În aglomerația din mijloacele de transport sunt persoane care nu respectă purtarea măștii, dar foarte rar sunt descoperite de organele competente. Vatmanii și șoferii pot verifica dacă pasagerii poartă mască la urcarea în mijloacele de transport, iar dacă nu respectă această regulă, nu au voie să urce. Pentru că nu este o regulă care să interzică restricționarea numărului de călători, aceștia circulă în mijloacele de transport fără respectarea distanței fizice.

„Dezinfectăm în continuare mijloacele de transport, atât în depou, cât și în capetele de linie. Vatmanii și șoferii pot să verifice dacă persoanele respectă regulile și o fac de cele mai multe ori, dar problema este că ieșenii, după ce urcă cu masca, o dau jos și acest lucru nu mai poate fi observat de conducător, deoarece trebuie să fie atent la condus. Sunt echipe de controlori care verifică purtarea măștii împreună cu echipaje ale Poliției Locale. Noi desfășurăm o campanie de informare a călătorilor chiar pe monitoarele din mijloacele de transport.

Noi credem că și călătorii ar trebui să acționeze atunci când văd persoane care nu respectă regulile, să le atragă atenția asupra acestui lucru. Conducătorii nu pot interzice călătorilor să mai urce în mijloacele de transport dăcă acestea sunt supraaglomerate. Încercăm să informăm călătorii, dar și ei trebuie să înțeleagă acest aspect, dacă observă că mijlocul de transport este aglomerat, să îl aștepte pe următorul”, a declarat Carmen Gherca, purtătorul de cuvânt al CTP.

O soluție ar fi decalarea programului de muncă al companiilor din zona industrială

Peste 100 de autobuze și 44 de tramvaie circulă zilnic în municipiul Iași, dar se pare că nu sunt destule. Conducerea CTP consideră că motivul supraaglomerării mijloacelor de transport provine de la numărul mare de angajați a companiilor private din zona industrială și au propus și o soluție în acest sens.

„La ora actuală, noi circulăm cu tot parcul auto pe care îl avem la dispoziție. Au fost discuții la un moment dat cu companiile private, cele din zona industrială, să își organizeze programul astfel încât salariații să nu iasă la aceeași oră din companie. A fost o perioadă în care acest lucru s-a întâmplat și vor fi reluate aceste discuții cu responsabilii din aceste companii să se încerce decalarea programului de lucru și atunci se evită și aglomerația. Noi facem tot ceea ce ține de noi să prevenim răspândirea virusului, dar vom vedea ce măsuri noi se vor lua”, a spus Carmen Ghercă, purtător de cuvânt al CTP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *