Prima pagină » Local » Călătoria creației muzicale! Fondatorii Cvartetului Voces, la 50 de ani de la înființare: „Noi vom pleca la un moment dat către orientul etern, dar el va rămâne” – FOTO/VIDEO

Călătoria creației muzicale! Fondatorii Cvartetului Voces, la 50 de ani de la înființare: „Noi vom pleca la un moment dat către orientul etern, dar el va rămâne” – FOTO/VIDEO

10 apr. 2023, 02:00,
Andreea Timofte în Local

Primăria Municipiului Iași, în parteneriat cu Filarmonica „Moldova”, a organizat jubileul prilejuit de împlinirea a 50 de ani a Cvartetului Voces, prima formație profesionistă de stat a României. La evenimentul mult așteptat, Bujor și Dan Prelipcean, fondatorii, au vorbit despre sentimentele care au venit la pachet cu această frumoasă aniversare

Cvartetul Voces a luat ființă în anul 1973, 8 aprilie, la Iași, având următoarea componență inițială: Bujor Prelipcean – vioara I, Adrian Anania – vioara I, Gheorghe Haag – violă, Dan Prelipcean – violoncel. În 1975 a fost cooptat la vioară II și Anton Diaconu, iar în 1983, la violă, Constantin Stanciu. Din 1980, acesta a fost desemnat Cvartet de Stat al României.

Este considerat cel mai important ansamblu românesc de cvartet. Este menționat în dicționarele internaționale de specialitate și invitat la festivaluri din mari centre muzicale, ca Bayreuth, Salzburg, Sienna și Toronto. Membrii săi susțin și o importantă activitate didactică în cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași, fiind și profesori de onoare ai Academiei de Muzică din Cluj. În prezent, cvartetul se află sub comanda dirijorului și fondatorului Bujor Prelipcean.

„Cum să te simți când îți sărbătorești cei 50 de ani de activitate? Te simți foarte bine, un pic obosit de cei 50 de ani pe care i-am lăsat în urma mea, dar mulțumit, fericit, plin de viață, de voie bună, ceea ce vă doresc și dumneavoastră. Mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a dat putere să ajungem până aici”, a declarat Bujor Prelipcean.

Bujor Prelipcean: „Dacă e copilul meu și l-am creat eu, cum să renunț?”

Laureat al unor concursuri prestigioase din țară și din străinătate, Voces susține, de 50 de ani, recitaluri în festivaluri internaționale de marcă în care prezintă un repertoriu vast ce cuprinde integrale clasice, romantice, lucrări românești și universale din secolul XX, dar și opusuri aparținând compozitorilor contemporani, la un înalt nivel artistic. În ochii cunoscutului Bujor Prelipcean, cei 50 de ani de activitate nu au trecut.

„Sunt enorm de mulți ani, foarte mulți prieteni de-ai mei nu mai trăiesc acum, nici nu au ajuns să împlinească 50 de ani, au plecat dintre noi… Mulți, puțini, important e ce faci în acești ani, dacă sunt mulți, eu nu îmi mai dau seama, nu mi-am dat seama nici când au trecut. Probabil că nu au trecut încă. E bine că avem această bucurie de a sărbători acești ani la Iași, aici unde s-a născut cvartetul. Dacă e copilul meu și l-am creat eu, cum să renunț? Cum să renunți la copilul tău? Nu, sunt mame care, într-adevăr, își abandonează copiii, dar eu sunt tată, un tată adevărat, absolut”, a precizat Bujor Prelipcean.

Cvartetul Voces va dăinui

Dan Prelipcean, violoncelist și membru fondator al Cvartetului Voces, a precizat reporterilor BZI că, indiferent de vreme sau vremuri, Voces va exista.

„Venind spre primărie, am văzut un afiș. Aici este istorie, aici este tradiție, așa spunea pe afișul ăla… Asta înseamnă Voces. Este un moment de culme ieșeană, națională și internațională. Va rămâne de-a pururi, zic, o istorie frumoasă a Iașului nostru. Dacă fratele meu a fost tatăl, eu am fost copilul, nu? Atât timp cât sunt membru fondator alături de fratele meu, noi suntem cei care au pus bazele și, vă dați seama, noi vom pleca la un moment dat către orientul etern, dar Cvartetul Voces va rămâne”, a menționat Dan Prelipcean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`