Prima pagină » Culinar » Calamari prăjiți, în aluat tempura. Rețeta perfecționată de bucătarii japonezi

Calamari prăjiți, în aluat tempura. Rețeta perfecționată de bucătarii japonezi

09 apr. 2024, 14:00,
BZI.ro, în Culinar

Tempura este un stil japonez de a găti legume, proteine sau fructe de mare, care sunt tăiate în bucăți, și apoi acoperite în aluat și prăjite în ulei. Este un fel de mâncare foarte popular în restaurantele japoneze din Occident. În Japonia, există restaurante specializate în rețete tempura, care sunt adesea considerate restaurante fine. Tempura este atât o metodă tradițională de gătit, care a fost îmbunătățită de bucătari experimentați, cât și o rețetă simplă pe care o poți prepara acasă folosind ingrediente comune, pe care le ai deja în bucătărie. Iată cum poți prepara calamari prăjiți în stil tempura.

Calamari prăjiți, în aluat tempura

Calamarul este un ingredient gătit adesea în stil tempura, iar în Japonia este cunoscut și sub denumirea de ika furry, unde „furry” înseamnă prăjit. Cheia pentru a obține calamari fragezi constă în a nu-i găti prea mult, iar gătitul în stil tempura este ideal, deoarece calmarul este pătruns rapid atunci când este prăjit în baie de ulei.
Pentru a ne ușura munca, putem folosi inele de calamar congelate în locul calamarului proaspăt. Este recomandat să folosiți doar corpul calmarului sau inelele de calamari pentru această rețetă. Tentaculele au tendința de a deveni tari și gumate.

Veți avea nevoie de 450 de grame de calamar, doar corpul, curățat, sau inele de calamari congelate, 180 g făină albă, 60 ml amidon de cartofi, 1 ou mare, 180 ml apă rece cu gheață sau sifon, ulei de rapiță pentru prăjit, 1/4 linguriță shichimi togarashi (pudră de chili japoneză cu 7 arome), 1/4 linguriță aonori, (fulgi de alge verzi japoneze) și sare, după gust.

Mod de preparare

Tăiați corpul curățat al calamarului în inele de aproximativ 0,6 cm grosime (dacă folosiți calamar proaspăt) sau folosiți inelele de calamar dezghețate. Într-o tigaie adâncă, adăugați ulei și încălziți-l la foc mediu-mare până ajunge la 175-180 grade Celsius. În timp ce uleiul se încinge, pregătiți aluatul pentru tempura.
Într-un castron mediu, combinați făina și amidonul de cartofi (amidonul de porumb poate fi folosit ca substitut). Adăugați shichimi togarashi (piper de chili japonez cu 7 arome) și aonori (alge verzi uscate) la aluatul pentru tempura și încorporați-le ușor.

Într-un pahar, spargeți oul și adăugați apă rece cu gheață astfel încât oul și apa să însumeze 240 ml. Încorporați ușor oul și apa fără a amesteca prea mult. Adăugați amestecul de apă și ou la ingredientele uscate și încorporați ușor. Nu amestecați prea mult deoarece aluatul are tendința să devină mai elastic și mai tare (similar cu ceea ce se întâmplă cu aluatul de prăjitură când este amestecat prea mult).

În loc să înmuiați fiecare inel de calamar în aluat unul câte unul, încercați să înmuiați mai multe deodată și să le transferați rapid în uleiul fierbinte. Prăjiți-le până devin ușor aurii, cam 30 până la 40 de secunde. Inelele de calamar nu au nevoie de mult timp pentru a fi pătrunse. Lăsați calamarii prăjiți să se scurgă pe prosoape de hârtie și presărați-i ușor cu sare, după gust. Garnisați cu shichimi togarashi (piper de chili) și aonori (alge verzi uscate).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *