Dacă ai călătorit prin zona mediteraneeană, probabil că ai gustat calamari pane în tavernele tradiționale. Aceștia sunt acoperiți cu aluat și prăjiți rapid până devin aurii. Preparatul se servește fierbinte, de obicei cu un strop de citrice, sosuri și o băutură răcoritoare.
Calamarii sunt mici caracatițe, iar atunci când sunt serviți pane, devin unul dintre cele mai clasice preparate mediteraneene de fructe. Este important să cumperi calmar proaspăt și să-l prăjești la foc mare pentru a preveni să se întărească și să devină cauciucat.
Cum să pregătești calamari pane
Pentru această rețetă ai nevoie de 450 de grame de inele de calamar, 3 căni de ulei, două treimi de cană de făină albă, 4 ouă mari, 1 cană de făină de griș, sare de mare fină, după gust și 1 lămâie tăiată în felii. Dacă ai mai multe lămâi la îndemână, poți încerca să faci limoncello.
Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru rețeta de calamari pane este să frăgezești inelele. Pentru asta trebuie să le înmoi în lapte și să le pui în frigider timp de 30 de minute. Amestecă aproximativ 1 linguriță de sare în jumătate de cană de lapte și pune inelele de calamar în compoziție. Există și alte alternative pentru a frăgezi inelele, cum ar fi înmuierea lor în zer sau suc de lămâie.
Ulterior, pregătește făina, amestecând 1 cană și jumătate de făină universală, o treime de cană de amidon de porumb, jumătate de linguriță de praf de copt, oregano uscat, piper negru și ardei iute în funcție de gusturile fiecăruia. Aruncă inelele în amestecul de făină până sunt bine acoperite, apoi transferă-le într-o strecurătoare. Repetă până când termini toată cantitatea de calamar.
Stropește o tigaie cu ulei și încălzește-l până ajunge la o temperatură cuprinsă între 180 și 190 de grade Celsius. Pune un inel de calamar, iar dacă uleiul face bule și calamarul începe să plutească, este gata. Acum, poți găti în tranșe timp de 3 minute sau până devin aurii. Pregătește o tavă și pune deasupra un grătar acoperit cu prosoape de hârtie. Pe măsură ce calamarii se gătesc, transferă inelele crocante pe suportul pentru a elimina surplusul de ulei.
Calamarii pane sunt un deliciu alături de o lămâie feliată și un sos sriracha sau tzatziki pentru o notă grecească.
Creveți la grătar în stil mediteraneean
Creveții la grătar pot fi serviți ca aperitiv pentru o petrecere sau cină, alături de garnitura sau salata preferată. De obicei, este indicat să cumperi unii mai mari pentru că sunt mai cărnoși și mai ușor de manevrat.
Marinează creveții timp de 30 de minute într-o marinată pe bază de ulei de măsline și usturoi. Aceasta este o modalitate excelentă de a-i infuza și de a-i menține suculenți și fragezi la grătar. Totuși, evită citricele, deoarece acidul va schimba textura creveților.
Mai departe, ai nevoie de câteva bețe pentru frigărui. Dacă folosești unele din bambus, asigură-te că le înmoi în apă timp de 30 de minute până la o oră înainte de utilizare. Încălzește grătarul la foc mare, apoi redu căldura până când ajunge undeva între 135 și 160 de grade Celsius. Toarnă un pic de ulei, apoi așează frigăruile. Nu găti prea mult creveții, lasă-i între 5 și 7 minute.
Creveții sunt gata când trec de la gri la roz opac și au o coadă roșie strălucitoare. În ceea ce privește textura, ar trebui să fie ușor fermi la atingere și crocanți.
Atât calamarii pane, cât și creveții la grătar trebuie serviți atunci când sunt calzi, acompaniați de felii proaspete de lămâie.