Prima pagină » International » Câini dresaţi pentru depistarea noului coronavirus, în Chile
Câini dresaţi pentru depistarea noului coronavirus, în Chile

Câini dresaţi pentru depistarea noului coronavirus, în Chile

15 iul. 2020, 10:29,
Elena Nicoleta BUJOR în International

Poliţia din Chile a început să dreseze câini pentru depistarea noului coronavirus prin detectarea prezenţei virusului în transpiraţie, relatează miercuri, 15 iulie 2020, AFP.

Câinii vor fi dresaţi pentru a detecta Covid-19

Câinii selectaţi, trei Golden Retriever şi un Labrador cu vârste cuprinse între patru şi cinci ani, au avut misiunea de a depista stupefiante, materiale explozibile sau persoane dispărute, a indicat poliţia.

Acest program a fost înfiinţat prin colaborarea poliţiei naţionale chiliene, a carabinierilor şi a specialiştilor de la Universitatea Catolică din Chile. Acest tip de program a mai fost aplicat recent în Franţa şi în Marea Britanie.

Patrupezii posedă 330 de milioane de receptori olfactivi şi au o capacitate de detectare a mirosurilor de cincizeci de ori mai bună în comparaţie cu oamenii.

”Virusul nu are miros, ci mai degrabă infecţia care generează modificări la nivelul metabolismului”, care se traduc la rândul lor într-un tip particular de transpiraţie, care ”poate fi reperată de câine”, a explicat pentru AFP Fernando Mardones, profesor de epidemiologie veterinară.

Ce boli pot detecta câinii

Conform acestuia, s-a dovedit că aceste patrupede pot detecta boli precum tuberculoza, infecţiile parazitare şi chiar şi unele cancere în stadii incipiente.

Totodată, câinii pot percepe micile modificări ale temperaturii corporale, astfel putându-se afla dacă o persoană este febrilă. La rândul lor, ei au un risc minim de a fi infectaţi, conform Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală.

Dresajul a început în urmă cu aproximativ o lună, cu ajutorul probelor de transpiraţie prelevate de la pacienţii internaţi la clinica Universităţii Catolice din Chile.

Specialiştii speră că aceşti câini vor fi operaţionali până în luna august a acestui an. Ei vor putea fi utilizaţi apoi în locuri precum gări, aeroporturi sau dispensare.

Chile a raportat marţi, 14 iulie anul curent, nu mai puțin de 1.836 de cazuri noi de COVID-19, cel mai redus număr înregistrat în ultimele două luni.

În total, ţara a înregistrat 319.493 de cazuri de infectare cu noul coronavirus începând de la data de 3 martie. Peste 11.000 de persoane au murit din această cauză, potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii, care contabilizează şi cazurile ”probabile” de coronavirus.

Câini dresați pentru a depista Covid-19 în Marea Britanie

Specialiştii din Marea Britanie vor să dreseze câini pentru a depista cazurile de infecţie cu noul coronavirus. Circa 750 de persoane ar putea fi testate în interval de o oră cu ajutorul câinilor special antrenaţi în acest sens, potrivit asociaţiei nonprofit Medical Detection Dogs din Marea Britanie.

Organizaţia s-a asociat cu Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra şi Universitatea Durham în acest proiect.

Acești câini special antrenaţi pentru a depista cazurile de infecţie cu coronavirus reprezintă o soluţie pentru ţările care nu au kituri de testare.

La sfârşitul lunii martie, instituţia medicală londoneză a oferit detalii despre proiectul experimental, prin care se încearcă să se stabilească dacă aceste patrupede pot fi folosite pentru detectarea cazurilor de infecție cu COVID-19.

Şase câini au fost incluşi în noul proiect, potrivit publicaţiei britanice The Mirror. Specialiştii încearcă să stabilească dacă boala COVID-19 generează un miros unic ce poate fi detectat de câinii special antrenaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *