Prima pagină » Stiri si curiozitati » Câinele Enot, cel mai simpatic canin sălbatic din România! Animalul ciudat care se află pe cale de dispariție

Câinele Enot, cel mai simpatic canin sălbatic din România! Animalul ciudat care se află pe cale de dispariție

25 apr. 2024, 14:02,
în Stiri si curiozitati

Câinele Enot, cunoscut și sub numele de „bursucul cu barbă”, este un animal extrem de neobișnuit în România. El este înrudit cu câinele dar cu toate acestea hibernează și este vânat pentru blana sa.

Această specie, înrudită cu lupul și vulpea, își are originea în Siberia, de unde provine și coloritul blănii sale. Câinele Enot a ajuns în România odată cu URSS, dar acum, din păcate, este pe cale de dispariție, fiind vânat până aproape de extincție.

Ce este câinele Enot?

Acest animal ciudat, găsit în Delta Dunării și în zonele înconjurătoare, mai este cunoscut și sub numele de viezure sau bursuc. A ajuns în România din Rusia și face parte din aceeași familie cu lupul, vulpea și șacalul. Câinele Enot este un animal omnivor, hrănindu-se cu fructe, plante sau, uneori, chiar cu legume din grădini, dar în general preferă o dietă carnivoră, vânând insecte, șoareci, păsări și broaște. Ca mărime, el nu este prea mare, fiind echivalentul unui câine de talie medie, având o lungime de aproximativ 90 de cm și o greutate de 9-10 kg.

Dar elementul pentru care este cel mai cunoscut este blana sa. Enotul are o culoare între galben-roșcat și cafeniu închis. Pe spate și pe picioare, el mai prezintă câteva nuanțe mai închise, având o blană foarte bogată și densă. Ceea ce este ciudat este modul său de hibernare; el poate fi găsit în zone cu apă și umiditate mare, în special în Delta Dunării. Spre deosebire de alte animale, la această specie de canin contează foarte mult temperatura ambientală. Dacă afară nu este mai frig de -5°C, animalul rămâne activ pentru câteva zile sau întreg sezonul; hibernarea nu este neapărat obligatorie, folosindu-se de această aptitudine doar în cazul în care temperaturile devin extreme.

A fost vânat până aproape de extincție

Câinele Enot sau „bursucul cu barbă” a apărut în România pentru prima dată în anul 1951, primul animal capturat fiind prins la 40 de km de București, undeva în județul Ialomița. Cel mai probabil, a fost un enot care a evadat dintr-o crescătorie și s-a adaptat foarte bine climatului din acea regiune. Animalul, însă, este originar din Siberia Orientală; câinele Enot a fost introdus în partea europeană a URSS pentru blana sa, sovieticii crescându-l și vânându-l.

La noi în țară, au fost apoi lăsați liberi și vânați în diverse locuri, atât în nordul României, în județe precum Maramureș și Suceava, cât și în Ialomița sau Brăila.

Acum, din păcate, micul animăluț este pe cale de dispariție. Unul dintre motive este reprezentat de vulpi și șacali, care pot ucide cu ușurință puii, îngreunând astfel dezvoltarea speciei. Însă motivul principal este că în Delta Dunării, singurul loc unde mai găsim acești blănoși, enotul a fost vânat până aproape de dispariție, ba mai mult, habitatul său a fost în mare parte distrus, prin defrișarea pădurilor din zonă. Astfel, acest animal poate fi rar văzut acum în libertate.

Câinele Enot sau „bursucul cu barbă” este una dintre cele mai drăguțe specii de animale de la noi din țară.

Comentarii
  • 😠😠😠😠😠

    Ce dragalas 🥺🥺🥺

    De ce sa vânezi?? Astia care vaneaza merita pedepse aspre! Barbati labili psihic. De-asta cei mai multi dintre ei sunt dresati de iubite/sotii. Trebuie sa îi înveti cum sa se comporte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *