Prima pagină » International » Cafeaua sintetică, o alternativă la consumul enorm de cafea la nivel global

Cafeaua sintetică, o alternativă la consumul enorm de cafea la nivel global

06 mai 2024, 15:53, 2 ,
în International

Pe măsură ce schimbările climatice amenință producția tradițională de cafea, industria începe să exploreze alternativele, inclusiv cafeaua sintetică.

Cafeaua este consumată în cantități imense la nivel global, cu aproximativ două miliarde de cești băute în fiecare zi. Cu toate acestea, această dependență vine la un cost înalt: defrișările masive, salariile mici pentru fermieri și emisiile semnificative de carbon.

Cafeaua sintetică o alternativă la cea tradițională

Studiile arată că aproximativ jumătate din terenurile ideale pentru cultivarea cafelei ar putea deveni inadecvate până în 2050 din cauza schimbărilor climatice, cu cifre chiar mai alarmante în Brazilia, unde această proporție atinge 88%.

Mai multe companii mari folosesc biotehnologia și știința alimentară pentru a dezvolta alternative la cafeaua tradițională, recurgând la ingrediente variate, de la năut la deșeuri agricole reciclate, inclusiv sâmburi de curmale, conform The Wall Street Journal. Alte abordări implică utilizarea celulelor cultivate în laborator din plante de cafea reale.

Recent, Cargill, una dintre cele mai mari companii alimentare din lume, a semnat un acord pentru a distribui exclusiv între întreprinderi produsele fără cacao și fără nuci ale producătorului de cafea fără boabe, Voyage Foods.

Procesul de producere a cafelei artificiale începe prin cultivarea celulelor de cafea, care sunt în continuare dezvoltate în bioreactoare specializate. VTT este recunoscută pentru inovarea în crearea de alternative artificiale pentru diverse produse, de la implanturi dentare din celuloză la piele sintetică.

Agricultura cafelei este cunoscută pentru impactul său negativ asupra mediului înconjurător. Regiunile în care se cultivă cele mai bune soiuri de cafea sunt și cele mai vulnerabile la defrișări. Odată cu creșterea cererii pentru cafea de înaltă calitate, suprafețe din ce în ce mai mari de pământ sunt defrișate pentru a face loc plantării de cafea naturală. Pe lângă defrișare, emisiile generate de transportul cafelei sunt și ele un factor de impact asupra mediului. Astfel, căutarea unei alternative pentru viitor a devenit o prioritate.

Cafeaua tradițională, mai rară și mai scumpă

Pe măsură ce aceste alternative câștigă teren, se conturează un fenomen denumit de economiști și capitaliști climatici „efectul de substituție”: pe măsură ce cafeaua tradițională devine mai rară și mai scumpă, consumatorii vor îndrepta atenția către opțiuni mai ieftine și mai accesibile.

Voyage Foods, de exemplu, comercializează deja o alternativă la Nutella, fără nuci și fără cacao, la un preț comparabil cu produsul original.

Adam Maxwell, directorul executiv al companiei, subliniază că pentru a convinge oamenii să treacă la aceste alternative, schimbarea trebuie să fie lipsită de costuri suplimentare, iar produsul substitut trebuie să ofere aceeași plăcere gustativă. El explică că gustul și experiența oferită de cafea sau ciocolată sunt influențate în mare măsură de procesul de producție.

Cu toate acestea, până când vom putea savura cafea sintetică acasă sau în cafenele, mai este nevoie de eforturi considerabile. VTT are încă mult de lucru pentru a perfecționa gustul și a face ca produsul să fie viabil la scară largă. Deși gustul actual al cafelei sintetice încearcă să imite cât mai fidel gustul cafelei naturale, există totuși diferențe semnificative. În plus, ca în cazul tuturor alimentelor create în laborator, este necesară obținerea multor aprobări înainte ca produsul să poată fi comercializat.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025