Prima pagină » International » Cafeaua sintetică, o alternativă la consumul enorm de cafea la nivel global

Cafeaua sintetică, o alternativă la consumul enorm de cafea la nivel global

06 mai 2024, 15:53, 2 ,
în International

Pe măsură ce schimbările climatice amenință producția tradițională de cafea, industria începe să exploreze alternativele, inclusiv cafeaua sintetică.

Cafeaua este consumată în cantități imense la nivel global, cu aproximativ două miliarde de cești băute în fiecare zi. Cu toate acestea, această dependență vine la un cost înalt: defrișările masive, salariile mici pentru fermieri și emisiile semnificative de carbon.

Cafeaua sintetică o alternativă la cea tradițională

Studiile arată că aproximativ jumătate din terenurile ideale pentru cultivarea cafelei ar putea deveni inadecvate până în 2050 din cauza schimbărilor climatice, cu cifre chiar mai alarmante în Brazilia, unde această proporție atinge 88%.

Mai multe companii mari folosesc biotehnologia și știința alimentară pentru a dezvolta alternative la cafeaua tradițională, recurgând la ingrediente variate, de la năut la deșeuri agricole reciclate, inclusiv sâmburi de curmale, conform The Wall Street Journal. Alte abordări implică utilizarea celulelor cultivate în laborator din plante de cafea reale.

Recent, Cargill, una dintre cele mai mari companii alimentare din lume, a semnat un acord pentru a distribui exclusiv între întreprinderi produsele fără cacao și fără nuci ale producătorului de cafea fără boabe, Voyage Foods.

Procesul de producere a cafelei artificiale începe prin cultivarea celulelor de cafea, care sunt în continuare dezvoltate în bioreactoare specializate. VTT este recunoscută pentru inovarea în crearea de alternative artificiale pentru diverse produse, de la implanturi dentare din celuloză la piele sintetică.

Agricultura cafelei este cunoscută pentru impactul său negativ asupra mediului înconjurător. Regiunile în care se cultivă cele mai bune soiuri de cafea sunt și cele mai vulnerabile la defrișări. Odată cu creșterea cererii pentru cafea de înaltă calitate, suprafețe din ce în ce mai mari de pământ sunt defrișate pentru a face loc plantării de cafea naturală. Pe lângă defrișare, emisiile generate de transportul cafelei sunt și ele un factor de impact asupra mediului. Astfel, căutarea unei alternative pentru viitor a devenit o prioritate.

Cafeaua tradițională, mai rară și mai scumpă

Pe măsură ce aceste alternative câștigă teren, se conturează un fenomen denumit de economiști și capitaliști climatici „efectul de substituție”: pe măsură ce cafeaua tradițională devine mai rară și mai scumpă, consumatorii vor îndrepta atenția către opțiuni mai ieftine și mai accesibile.

Voyage Foods, de exemplu, comercializează deja o alternativă la Nutella, fără nuci și fără cacao, la un preț comparabil cu produsul original.

Adam Maxwell, directorul executiv al companiei, subliniază că pentru a convinge oamenii să treacă la aceste alternative, schimbarea trebuie să fie lipsită de costuri suplimentare, iar produsul substitut trebuie să ofere aceeași plăcere gustativă. El explică că gustul și experiența oferită de cafea sau ciocolată sunt influențate în mare măsură de procesul de producție.

Cu toate acestea, până când vom putea savura cafea sintetică acasă sau în cafenele, mai este nevoie de eforturi considerabile. VTT are încă mult de lucru pentru a perfecționa gustul și a face ca produsul să fie viabil la scară largă. Deși gustul actual al cafelei sintetice încearcă să imite cât mai fidel gustul cafelei naturale, există totuși diferențe semnificative. În plus, ca în cazul tuturor alimentelor create în laborator, este necesară obținerea multor aprobări înainte ca produsul să poată fi comercializat.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Meteo: Cod galben de ploi torenţiale, grindină şi vijelii în mai multe zone ale ţării. Se schimbă vremea în Capitală
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Viorica de la Clejani, dedicație cu scandal pentru vicele CJ Timiș
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`