Prima pagină » Sanatate » Cafeaua și trigliceridele. Ce beneficii pentru organism oferă consumul acestei băuturi?

Cafeaua și trigliceridele. Ce beneficii pentru organism oferă consumul acestei băuturi?

23 mart. 2023, 11:13,
în Sanatate

Tot mai mulți pacienți se întreabă dacă cafeaua și trigliceridele se influențează reciproc. Cafeaua este o băutură populară consumată în întreaga lume. Există multe varietăți de cafea. Există două moduri principale de preparare a acesteia, filtrată și nefiltrată.

Cafeaua filtrată este cel mai comun mod de preparare a cafelei și se prepară printr-un filtru. Cafeaua nefiltrată, cunoscută și sub numele de cafea „preparată”, nu folosește un filtru. Această băutură conține multe ingrediente, în special cafeină, acid clorogenic și substanțe chimice numite diterpene. Multe studii au investigat beneficiile cafelei pentru sănătate, cu accent pe cofeină. Studiile au dovedit că consumul acestei băuturi previne apariția diabetului de tip 2, a bolii Parkinson, a unor cancere hepatice și îmbunătățește sănătatea inimii, prin reducerea nivelului de colesterol și trigliceride.

Cafeaua și trigliceridele. Rezultatele studiilor efectuate de cercetători

Studiile arată că cafeaua filtrată are un efect neutru asupra nivelului lipidelor. În timp ce cea nefiltrată, crește LDL, colesterolul total și trigliceridele în unele studii. De fapt, s-a constatat că două diterpene care se găsesc în cantități mari în cafeaua nefiltrată, cafestol și kahweol, cresc nivelul colesterolului.

Majoritatea studiilor au arătat că persoanele care consumă aproximativ 60 de miligrame de cafestol, echivalentul a zece cești de cafea nefiltrată sau două grame de ulei de cafea, au crescut nivelul colesterolului total, în medie cu aproximativ 20%. Se crede că cafeaua filtrată nu are acest efect, deoarece diterpenele trec în filtru și nu sunt conținute în acesta.

Un studiu sugerează că cafestolul și kahweolul activează o proteină numită receptor X farsenoid (FXR) în intestin, care afectează o genă numită factor de creștere a fibroblastului 15 (FGF15). Atunci când această genă este activată, reduce efectul a trei gene din ficat implicate în reglarea colesterolului. Cu alte cuvinte, nivelul colesterolului crește în prezența cafestolului și a kahweolului, datorită capacității lor de a activa această genă.

Cofeina este eficientă împotriva obezității. Ce părere au specialiștii?

Sunt necesare mai multe cercetări privind efectele cafelei asupra nivelului de lipide, deoarece rezultatele unora dintre aceste studii au fost mixte. Între timp, dacă vă supravegheați nivelul colesterolului și al trigliceridelor, puteți reduce consumul de băuturi de cafea nefiltrate. În plus, frișca dublă, zahărul, siropul de ciocolată și caramelul adăugate în băuturi vă cresc aportul de calorii și vă cresc nivelul colesterolului și al trigliceridelor.

Matcha este o băutură pe bază de plante bogată în fitochimicale, flavonoide și aminoacizi, care este consumată ca stimulent în sud-estul Americii Latine, explică publicația științifică Grit Daily. Cercetătorii au constatat că, indiferent de sursă, cofeina reduce acumularea de lipide în celulele adipoase cu 20 până la 41%.

Din moment ce ai aflat care este efectul dintre cafeaua și trigliceridele este bine să știi dacă această „licoare” te poate ajuta la pierderea în greutate. Studiul a concluzionat că rezultatele arată că cofeina poate fi considerată „eficientă împotriva obezității”. Cu toate acestea, cercetătorii au sfătuit cu tărie împotriva utilizării excesive a cafelei pentru „pierderea în greutate” și au spus că o dietă echilibrată este cea mai bună modalitate de a rămâne sănătoși și de a menține un indice de masă corporală normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *