Prima pagină » Informații utile » Cafeaua instant, o bombă cu ceas? Adevărul șocant despre efectele ei asupra sănătății!

Cafeaua instant, o bombă cu ceas? Adevărul șocant despre efectele ei asupra sănătății!

15 aug. 2024, 11:03,
în Informații utile

Cafeaua instant este o alegere rapidă și comodă pentru mulți dintre noi, însă sub aroma ei plăcută se pot ascunde pericole neașteptate pentru sănătate. Află adevărul despre ce riscuri poate aduce acest obicei aparent inofensiv.

Cafeaua instant a devenit o prezență constantă în viața modernă, oferind o soluție rapidă pentru cei care doresc să-și înceapă ziua cu energie. Cu toate acestea, puțini sunt conștienți de potențialele riscuri pe care acest tip de cafea le poate avea asupra sănătății. În spatele fiecărei lingurițe de cafea instant se ascund procese chimice și aditivi care ar putea avea efecte negative pe termen lung asupra organismului.

Cafeaua instant este bună sau nocivă pentru sănătate?

Cafeaua instant reprezintă o modalitate prin care poţi simţi gustul aromat al cafelei într-un mod mult mai rapid. Ea se prepară mai uşor şi este mai ieftină decât cea clasică, însă cât este de bună pentru organism?

Acest tip de cafea reprezintă pur şi simplu cristalele care se formează după deshidratarea cafelei. Se prepară din extract de cafea uscată, prin fierberea şi măcinarea boabelor. După fierberea boabelor, apa se îndepărtează, iar din extract rezultă pudra sau cristalele uscate care se pot dizolva uşor în apă rece sau fierbinte.

Cafeaua instant conține mai multă acrilamidă decât cafeaua clasică. Totuși, experții sunt unanimi în a aprecia că nu trebuie să ne îngrijorăm. Conținutul de acrilamidă din cafeaua instant este relativ scăzut și considerat.

Pe lângă acrilamidă, prin procedeul de prăjire a boabelor de cafea sunt produși și furani, considerați dăunători în doze mari. Dozele regăsite în cafea sunt mici și nu produc efecte toxice măsurabile acut, dar luând în considerare însumarea tuturor toxinelor cu care ne confruntăm zi de zi, orice tip de agent dăunător ar trebui redus cât de mult posibil.

Cafeaua pudră preparată prin filtru este cea mai bună modalitate de a menține furanii în cantități reduse. Cafeaua preparată din capsule este mult mai nocivă din punct de vedere al cantităților de furani și acrilamide după cum și cafeaua instant conține cantități mai mari de acrilamidă.

Alternative sănătoase pentru băutura de dimineață

Ceaiul de matcha este unul dintre alternative sănătoase, acesta câștigă din ce în ce mai multă popularitate printre iubitorii de ceai din toate colțurile lumii. Matcha este o pulbere de ceai verde care se dizolvă în apă. Băutura obținută reprezintă un cocteil de antioxidanți, vitamine și minerale.

Matcha este o excelentă alternativă la cafea. O ceașcă de ceai conține suficientă teină încât să îți confere energie, cu toate că reprezintă echivalentul a doar 1/5 din cafeina dintr-o ceașcă de cafea.

Știai că oboseala este unul dintre primele semne ale deshidratării? Dacă simți că nu mai ai energie, nu te mai poți concentra și începe să te doară capul, atunci este foarte posibil să fii deshidratat(ă).  Mulți dintre noi fac greșeala să bea apă doar atunci când simt senzația de sete.

Dar setea apare când s-a instalat deja deshidratarea. Numeroase studii au arătat că deshidratarea afectează atât performanțele intelectuale, cât și pe cele fizice.

Sucurile verzi sunt excelente pentru creșterea nivelului de energie datorită tuturor nutrienților și antioxidanților pe care îi conțin. Cei care nu sunt „prieteni” cu broccoli sau cu salatele de verdețuri pot încerca smoothie-urile. Aceasta este o modalitate ușoară de a înlocui cafeaua instant și de a stimula aportul de legume verzi, deosebit de importante pentru sănătate.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`