Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Cafeaua de cicoare: un puternic prebiotic
Cafeaua de cicoare: un puternic prebiotic

Cafeaua de cicoare: un puternic prebiotic

31 mart. 2021, 16:15,
în Sanatate

Cunoscuta mai ales ca un substitut al cafelei, cicoarea are în mare măsură proprietăți terapeutice nerecunoscute. Stimulează pofta de mâncare, dar, de asemenea, acopera deficiențele de fier, scade nivelul lipidelor din sânge și are proprietăți hepato-protectoare. Mai presus de toate, echilibrează flora intestinală datorită efectelor sale prebiotice.

Amintiți-vă că prebioticele sunt „hrana” probioticelor, aceste bacterii benefice care ne colonizează intestinele și ne susțin sistemul imunitar.

Cichorium intybus (familia compușilor sau asteraceae) este o plantă perenă care a colonizat majoritatea climatelor temperate ale planetei.

Virtutile sale terapeutice se concentrează în părțile aeriene recoltate înainte ca florile să se deschidă, în rădăcini și uneori în semințele recoltate toamna. Este adesea folosita pentru curele de curățare de primăvară ale corpului. Și din secolul al XVII-lea, rădăcina prăjită și măcinată a fost folosită ca înlocuitor al cafelei sau amestecată cu aceasta pentru a contracara efectul său excitant.

Echilibrează flora intestinală

Bogata în fibre și minerale, cicoarea favorizează tranzitul și contribuie la echilibrul florei intestinale. Din acest motiv, în special, nordicii o amestecă cu cafeaua de dimineață. Consumata ca băutură, conține fosfor, magneziu, potasiu și mult fier. Acesta este motivul pentru care este recomandat să acoperiți deficiența acestui mineral în timpul sarcinii. Considerată o plantă tonică și fortificatoare, cicoarea îmbunătățește sănătatea generală a corpului. Datorită concentrației sale de ingrediente amare, promovează digestia și stimulează pofta de mâncare.

Cu toate acestea, nu înlocuiește probioticele: doar facilitează dezvoltarea și echilibrul florei intestinale.

Ameliorează disconfortul digestiv

O echipă de cercetători belgieni a descoperit recent că inulina (fructooligozaharide) extrasa din rădăcina de cicoare a avut efecte prebiotice. În mod clar, aceasta înseamnă că cicoarea, consumată cu o rată de 8 g pe zi, oferă un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor benefice pentru sistemul digestiv uman. Activitatea fructooligozaharidelor din cicoare poate fi, prin urmare, foarte utilă pentru tratamentul sau prevenirea anumitor probleme digestive. Pentru a obține efectul revendicat, aportul minim ar trebui să fie de 9 g pe zi.

Scade colesterolul și protejează ficatul

Pe lângă capacitatea sa de a crește prezența bifidobacteriilor în intestine (efect prebiotic), cicoarea stimulează pofta de mâncare și ameliorează tulburările gastrice funcționale. Acesta scade lipidele din sânge, ajută la prevenirea osteoporozei și are activitate anti-hepatotoxică care ajută la combaterea insuficienței hepatice și a icterului. De asemenea, are un efect benefic asupra febrei și nervozității. Și se pare că această plantă nu și-a dezvăluit încă toate secretele. Recent, cercetătorii coreeni au efectuat o serie de teste in vitro care indică faptul că cicoarea inhibă creșterea celulelor leucemiei umane și oxidarea colesterolului LDL.

Instrucțiuni de utilizare

Intern

Se infuzează 2 până la 4 g de rădăcini de cicoare timp de 10 minute în 150 ml de apă clocotită. Beți o ceașcă pe zi. Această doză este potrivită pentru toate tulburările menționate.

Pentru uz extern

Utilizați infuzia răcită pentru a spăla părțile afectate sau aplicați comprese pe ele.

Avertizări

Nu este recomandata persoanelor care suferă de calculi biliari, deoarece stimulează producerea de bilă.
Nu depășiți 20 g pe zi, altfel putem asista la apariția tulburărilor intestinale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025