Prima pagină » Informații utile » Cafeaua crește glicemia! Ce efecte sunt produse în urma consumului acesteia?

Cafeaua crește glicemia! Ce efecte sunt produse în urma consumului acesteia?

08 oct. 2024, 12:33,
Redacția BZI în Informații utile

Dacă te-ai întrebat vreodată dacă cafeaua crește glicemia, ei bine, trebuie să știi că în timp ce studiile pe termen lung sugerează că un consum regulat a acestei băuturi ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, cercetările pe termen scurt indică faptul că aceasta poate crește temporar nivelul zahărului din sânge.

Cafeaua crește glicemia, pentru iubitorii de cafea care suferă de diabet această informație nu este tocmai plăcută, însă consumul acestei băuturi poate provoca creșteri temporare ale nivelului de zahăr sânge. Aceste creșteri sunt rezultatul mai multor mecanisme, inclusiv eliberarea de adrenalină și cortizol, care pot stimula eliberarea de glucoză din ficat.

Cafeaua crește glicemia?

Consumul de cafeină poate avea un efect imediat asupra glicemiei, provocând creșteri temporare ale nivelului de zahăr în sânge. De asemenea, cafeina poate afecta modul în care celulele răspuns la insulină, ceea ce poate duce la o utilizare mai puțin eficientă a glucozei.

Pentru persoanele cu diabet, aceste creșteri pot fi o provocare și pot necesita o monitorizare atentă și ajustări ale tratamentului pentru a meține glicemia în limitele dorite.

Consumul de cafeină dimineața sau în timpul zilei poate influența modul în care corpul răspunde la insulină, hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge.

Studiile indică faptul că prin cafeină se poate reduce sensibilitatea la insulină, ceea ce înseamnă că celulele nu mai reacționează la insulină în mod eficient, ducând la o absorbție reducă a glucozei și, implicit, la niveluri mai ridicate de zahăr în sânge.

Această scădere a sensibilității la insulină poate fi temporară, dar consumul frecvent de cafeină a putea avea efecte pe termen lung asupra controlului glicemic, în special la persoanele cu diabet sau prediabet.

Navigarea în lumea cafeinei poate fi complicată pentru persoanele cu diabet, deoarece răspunsul la cafeină poate varia semnificativ de la o persoană la alta. Este esențial să se înțeleagă cum consumul individual de cafeină afectează glicemia și să se ajusteze dieta și tratamentul corespunzător.

În ce cantitate se poate consuma această băutură

Pentru persoanele cu diabet, este important să se respecte limitele zilnice recomandate de cafeină pentru a evita potențialele efecte negative asupra glicemiei. Deși limita generală pentru adulții sănătoși este de aproximativ 400 mg de cafeină pe zi, cam o ceașcă de cafea, persoanele cu diabet ar putea avea nevoie să consume mai puțin.

Este esențial să se ia în considerare sensibilitatea individuală la cafeină și să se ajusteze consumul în consecință. Monitorizarea atentă a răspunsului glicemic la cafeină poate ajuta la stabilirea unei limite personale care să nu perturbe controlul zahărului din sânge.

Persoanele cu diabet ar trebui să discute cu medicul sau cu un dietetician înainte de a face schimbări în consumul de cafeină. Profesioniștii din domeniul sănătății pot oferi sfaturi personalizate și pot ajuta la identificarea cantității de cafeină care poate fi consumată fără a afecta negativ glicemia.

De asemenea, pot recomanda ajustări ale tratamentului pentru diabet sau ale planului alimentar pentru a ține cont de efectele cafeinei.

Astfel că, răspunsul la întrebarea „cafeaua crește glicemia” este că persoanele cu diabet trebuie să se limiteze la mai puțin de 200 mg de cafeină pe zi și să consulte un medic pentru recomandări individuale.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Kate Middleton, gesturi nemaivăzute în public! Nu s-a putut abţine, Prinţul William nici nu a ştiut cum să reacţioneze
observatornews.ro
La Metrorex iau "spor de subteran" şi cei care stau doar la suprafaţă. Sindicalist: "Ce este imoral?"
Playsport.ro
Cele mai periculoase stațiuni după lărgirea plajelor. Ce zone trebuie evitate de turiști și unde au apărut gropi de peste 3 metri
Evz.ro
Ce schimbări majore au loc de la 1 august în imobiliare. Ce trebuie să știe românii care vând sau cumpără
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Temperatura ideală în casă în zilele de foc: cum să eviți șocurile termice și factura uriașă la curent
Dailybusiness.ro
Motivul pentru care Gina Pistol îi ascunde chipul fetiței, pe rețelele sociale: „Uneori și nouă ne este greu”
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
💔💔💔DESPĂRȚIRE bombă în showbiz! Andreea Marin i-a spus adio lui Adrian Brîncoveanu. E cutremur!
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 iulie 2025
11 iulie 2025