Mai multe cadre medicale de la Spitalul Clinic Județean Craiova nu mai fac față oboselii și și-au depus cereri de concediu de odihnă. Mai mult de jumătate dintre acestea sunt asistente medicale, restul sunt brancardieri și infirmieri.
Cadrele medicale spun că au obosit și că au nevoie de zile libere pentru refacere. Niciun medic nu a solicitat, însă, concediu și chiar sunt revoltați că există astfel de cereri în acest moment, în plină criză.
24 de medici si asistenţi din cei 240 angajaţi la sectia ATI non COVID-19 a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova au ieşit pozitivi în ultima săptămână. Un alt focar evoluează în acelaşi spital în cadrul UPU.
Cadrele medicale vor în concediu, managerul nu este de acord
Medicul șef al Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Craiova, Luciana Rotaru, a semnat cererile de concediu, dar managerul spitalului nu este de acord cu plecarea cadrelor medicale.
„Facem o evaluare cu comitetul director pentru a vedea dacă aceste concedii coincid ca perioade. Nu sunt de acord cu toate aceste cereri în același timp. DSP va veni astăzi în control” a declarat managerul instituției, Laurențiu Ivanovici.
În acest moment, în spital sunt mai multe focare, cea mai gravă situație fiind la ATI unde peste 30 de medici, asistenți și infirmieri s-au infectat. Se caută oameni pentru că spitalul nu mai are cu cine să asigure gărzile. Astăzi, 23 ocotombrie, se va întruni Comitetul Director pentru a vedea cum vor putea gestiona situația critică în care se află unitatea medicală.
12 pacienţi sunt internaţi pe ATI şi s-a luat măsura ca pe această secţie spacienţii să fie admişi pe sistemul – un pat da, unul nu. Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Craiova este cel mai mare din Oltenia şi tratează la acest moment atât patologie non-COVID-19, cât şi pacienţi diagnosticaţi cu COVID.
Se caută de urgență personal
Conducerea spitalului a hotărât ca începând de astăzi să demareze procedura de recrutare de personal pentru secţia ATI non-COVID.
„Avem nevoie de personal cât mai repede, încercăm să aducem medici şi asistenţi de pe alte secţii unde cererea nu este atât de mare, să-i instruim şi să facem faţă acestei situaţii critice. Continuăm să testăm personalul medical prin laboratorul nostru de genetică, dar din păcate testele zilnice pe care le putem face sunt limitate. De asemenea, aşteptăm în cursul acestei seri să primim toate rezultatele la testele făcute pacienţilor internaţi pe secţia ATI non-COVID“, a mai spus Laurențiu Ivanovici.
Protest al angajaților din Sănătate în fața ministerului
Personalul tehnic, economic și administrativ din sistemul sanitar a protestat joi, 22 octombrie, în fața Ministerului Sănătății, . Reprezentanții personalului TESA (tehnic, economic și socio-administrativ) au cerut eliminarea discriminării și tratarea echitabilă în legislație a întregii echipe din spitale, medicală si nemedicală.
„Dorim să atragem atenția încă o dată guvernanților că discriminarea, nedreptatea și inechitatea continuă în sistemul sanitar. Cerem să se pună capăt acestei situații! Cerem eliminarea discriminării și tratarea echitabilă în legislație a întregii echipe din spitale, medicală si nemedicala. Cerem încetarea tratării diferențiate și desconsiderării muncii personalului nemedical din sectoarele tehnic-economic-administrativ!”, au spus reprezentanții Uniunii TESA.