Prima pagină » Actualitate » Cadrele medicale din Iași care lucrează în zona tampon a spitalelor sunt revoltate că nu au primit stimulent de risc! Iulian Cozianu: „Ministerul Sănătății a creat haos. Este o discriminare!”
Cadrele medicale din Iași care lucrează în zona tampon a spitalelor sunt revoltate că nu au primit stimulent de risc! Iulian Cozianu:

Cadrele medicale din Iași care lucrează în zona tampon a spitalelor sunt revoltate că nu au primit stimulent de risc! Iulian Cozianu: „Ministerul Sănătății a creat haos. Este o discriminare!”

18 iun. 2020, 04:00,
Bianca Ciubotariu în Actualitate

Cadrele medicale din Iași care lucrează în zona tampon a spitalelor sunt revoltate că nu au primit niciun stimulent de risc la fel ca ceilalți angajați din sistemul sanitar. Iulian Cozianu, președintele Sanitas din Iași, spune că, zilnic, primește apeluri de la cadre medicale, revoltate de această nedreptate. Totodată, aceștia acuză Ministerul Sănătății de discriminare. „Eroii din halate albe de acum câteva luni au ajuns să fie tratați acum ca un neica-nimeni”, spune președintele Sanitas Iași

În această lună, angajații sistemului sanitar din Iași, care luptă în prima linie împotriva COVID-19, au primit stimulentele de risc în valoare de 2.500 de lei brut aferente lunii mai. Ministerul Sănătății nu a trecut însă pe listă și angajații sistemului sanitar care lucrează în zona tampon a spitalelor. Din acest motiv, cadrele medicale care nu au primit niciun fel de stimulent s-au revoltat. Iulian Cozianu, președintele Sanitas, spune că Ministerul Sănătății a făcut discriminare. Totodată, acesta afirmă că angajații din sistemul sanitar care lucrează în zona tampon a spitalelor sunt din ce în ce mai epuizați.

Angajații din sistemul medical care lucrează în zona tampon a spitalelor s-au revoltat că nu au primit stimulente de risc

Cadrele medicale din Iași care lucrează în zona tampon a spitalelor s-au revoltat când au văzut că nu primesc niciun stimulet financiar de risc la fel ca ceilalți angajați ai sistemului sanitar. Președintele Sanitas din Iași, Iulian Cozianu, spune că Ministerul Sănătății a creat haos în spitalele din Iași.

„Este un haos maxim creat de către Ministerul Sănătății. Nu este corect ceea ce se întâmplă. Cadrele medicale care lucrează în zona tampon se supun și ele unor riscuri de infectare majore. Nu poți aștepta, conform reglementărilor, să te infectezi cu COVID-19 ca să fii răsplătit din punct de vedere financiar că lucrezi în condiții grele. Au primit stimulente de risc până și medicii de familie care pe perioada stării de urgență au consultat pacienții telefonic și nu au primit cei care intră primii în contact cu suspecții de coronavirus care vin în spitale. Eroii din halate albe de acum câteva luni au ajuns să fie tratați acum ca un neica-nimeni”, spune Iulian Cozianu, președintele Sanitas din Iași.

Cadrele medicale din zona tampon spun că Ministerul Sănătății a făcut o discriminare

Iulian Cozianu, președintele sindicatului Sanitas din Iași, spune că primește zilnic apeluri telefonice de la cadre medicale care lucrează în zona tampon și care îi cer să facă dreptate. Președintele Sanitas spune că Ministerul Sănătății a făcut acestor angajați promisiuni pe care nu le-a respectat.

„Colegii mei ar fi muncit chiar dacă nu ar fi existat și acest stimulent de risc. Nu asta e problema. Problema este că a fost făcută o promisiune la nivel național, că toate cadrele medicale care luptă în linia întâi vor fi recompensate. Frustrările colegilor mei apar din faptul că alți angajați au primit stimulente de risc și au lucrat în aceleași condiții ca ei. Practic, dacă un cadru medical lucrează în zona tampon, acesta primește stimulent de risc doar în momentul în care un pacient se pozitivează pe perioada șederii lui în zona tampon.

Se întâmplă că pacientul să se pozitiveze poate și la câteva zile de la externare sau de la internarea într-un alt spital, să fi purtat virusul și noi să nu fi știut. Deși testul iese negativ câtă vreme e internat în zona tampon, el poate fi purtător de COVID-19. Noi nu avem de unde să știm ce se întâmplă cu pacientul ulterior, dacă e sau nu pozitivat. Ministerul Sănătății a făcut o discriminare”, adaugă Iulian Cozianu.

Iulian Cozianu, președintele Sanitas din Iași, spune că multe cadre medicale, din cauza presiunii, au clacat

„Colegii mei sunt albi ca varul. Mulți au clacat”, spune Iulian Cozianu. Președintele Sanitas din Iași, cel care apără dreptul cadrelor medicale, spune că angajații din zona tampon a spitalelor au ajuns la capătul puterilor în lupta cu COVID-19. Condițiile grele de muncă i-au făcut pe mulți dintre aceștia să clacheze.

„Știe cineva ce înseamnă să stai îmbrăcat în combinezon la 32 de grade? Știe cineva ce înseamnă să te sufoci de la masca purtată pe față ore întregi și la finalul programului să-ți storci din haine 200-300 de grame de transpirație? Lucrează 12 ore pe zi, merg acasă doar să doarmă și apoi revin în chinul din spital. La ei cine se gândește? Mulți clachează. Cât vom mai trage de ei? Cât vor mai rezista? În spitalele din Iași există extrem de mare tensiune. Și la fel ca angajații care primesc stimulente de risc în valoare de 2.500 de lei sau cei care primesc 30% stimulent, și colegii din zona tampon merită să fie apreciați”, încheie Iulian Cozianu.

În iunie, angajații din sistemul sanitar din Iași au primit stimulentele de risc în valoare de 2.500 de lei brut aferente lunii mai

În această lună, angajații sistemului sanitar din Iași, care luptă în prima linie împrotriva COVID-19, au primit stimulentele de risc în valoare de 2.500 de lei brut aferente lunii mai. Printre cei care au beneficiat de acest stimulent se află persoane din cadrul unităților de primiri urgențe, serviciilor de ambulanță, direcțiilor de sănătate publică, IML, asistenți comunitari, dar și rezidenți implicați direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID- 19. Totodată, stimulent au primit și centrele de dializă, laboratoare, unități sanitare de urgență și de transport sanitar aflate în contract direct cu casele de asigurări de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024