Prima pagină » Eveniment-Social » Cadre didactice ieșene cu note de 2 la proba scrisă a examenului de Definitivat 2022! Care a fost rata de promovabilitate la examen
Cadre didactice ieșene cu note de 2 la proba scrisă a examenului de Definitivat 2022! Care a fost rata de promovabilitate la examen

Cadre didactice ieșene cu note de 2 la proba scrisă a examenului de Definitivat 2022! Care a fost rata de promovabilitate la examen

28 iul. 2022, 02:00,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

În cursul zilei de ieri, 27.07.2022, au fost afișate primele rezultate de anul acesta de la examenul național de definitivare în învățământ. Astfel, în județul Iași, au susținut proba scrisă 408 cadre didactice, dintre care 269 au promovat examenul, înainte de soluționarea contestațiilor. Printre listele cu rezultatele de la aceste testări s-au regăsit și candidați cu note de 2,10 și 2,25 la proba scrisă, în ciuda rezultatelor bune obținute la celelalte probe

Rata de promovare înregistrată, înainte de contestații, la examenul de Definitivat este de 69,15% .

Note de 2,00 la proba scrisă a examenului de Definitivat

Concursul de Definitivat este un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Acest examen poate fi susținut doar de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ, fiind obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Cu toate acestea, nu toți candidații înscriși au obținut media necesară pentru a fi declarați promovați, cele mai mici note fiind regăsite la proba scrisă.

Doi candidați ce predau la Școala „Profesională Specială” Târgu Frumos și la Clubul Sportiv Școlar „Unirea” au obținut note sub 5,00 la proba scrisă, deși aveau note peste 9 la celelalte probe (două inspecții și portofoliu). Drept urmare, din cauza notelor mult prea mici la proba scrisă, respectiv 2,10 și 2,25, aceștia nu au promovat examenul.

Proba scrisă la Definitivat 2022 a avut loc pe 20 iulie, la 72 de discipline, lucrările fiind evaluate în 7 centre organizate la nivel naţional.

Precizăm că, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele de examen, inclusiv cea scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70 la sută în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 pentru promovarea examenului.

Începând de ieri, candidații nemulțumiți de note au avut posibilitatea de a depune contestații până pe 28 iulie. În perioada 28 iulie–3 august, va avea loc soluționarea contestațiilor depuse, urmând ca rezultatele finale să fie publicate pe 4 august 2022.

Au fost făcute publice rezultatele de la Definitivat 2022

Anul acesta, 8.839 de candidați ieșeni au fost admiși la proba scrisă, dintr-un total de 9.370 de candidați înscriși la începutul anului școlar, și au fost declarați promovați, înainte de înregistrarea și soluționarea eventualelor contestații, 269 de candidații, având medii între 8 și 10.

„Din totalul celor 389 de candidați cu lucrări evaluate, 236 de candidați au obținut note situate pe segmentul 8–10. Dintre aceștia, un candidat a fost notat cu 10, iar 25 de candidați au primit note între 9,50 și 9.99. De asemenea, 174 de candidați au avut note între 5 și 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 20 de candidați”, a declarat Antonia Bliorț, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, un cadru didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare. Mai mult, profesorilor angajați cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic sau de catedră pe care îl ocupă, prin Hotărârea Consiliului de Administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.

Amintim că anul trecut Iașul s-a aflat pe locul al II-lea în ceea ce privește numărul cadrelor didactice cu nota 10 la examenul național de Definitivat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *