Prima pagină » Actualitate » ,,Cadoul” guvernanților pentru români. Carburanții se scumpesc de astăzi, 1 iulie
,,Cadoul” guvernanților pentru români. Carburanții se scumpesc de astăzi, 1 iulie

,,Cadoul” guvernanților pentru români. Carburanții se scumpesc de astăzi, 1 iulie

01 iul. 2024, 09:45,
BZI.ro, în Actualitate

,,Cadoul” guvernanților pentru români este un nou val de scumpiri. Deși de la 1 iulie salariul minim va crește de la 3300 de lei la 3700 de lei, scumpirile îi vor afecta și mai mult pe cetățeni. Pe lângă creșterea prețurilor la facturile de energie, și carburanții se scumpesc de astăzi, 1 iulie.

,,Cadoul” guvernanților pentru români

Salariul minim pe economie crește, începând de astăzi, de la 3 300 de lei, la 3 700 de lei. Cu toate acestea, românii nu se pot bucura prea mult pentru că odată cu creșterea salariului minim pe economie, au fost anunțate scumpiri la facturi, dar și la carburanți. Șoferii vor plăti mai mult cu 40 de bani pentru 1 l de motorină, iar pentru benzină, vor scoate din buzunar 43 de bani în plus.

Prețul carburanților standard, benzinei și motorinei, este așteptat să depășească 7,5 lei/l, iar carburanții premium ar putea ajunge chiar și la 8 lei/l, după ce a intrat în vigoare a doua majorare semnificativă a accizelor, începând de astăzi, 1 iulie.

Tot de astăzi, 1 iulie, facturile la energie vor fi mai scumpe cu 6%. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) anunță noi scumpiri la gaze. Astfel, începând cu data de 1 iulie 2024, facturile la gaze se vor scumpi. Acest lucru vine ca urmare a majorării tarifelor de distribuție.

ANRE motivează această majorare și susține că este determinată de trei factori. Printre aceștia se numără creșterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflația prognozată a anului 2024 de 4,6%; creșterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investițional record, atât în racordări de noi consumatori, cât și în extinderi de sisteme de distribuție în zonele concesionate; reducerea cantității de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%. Românii vor fi obligați să plătească și o nouă taxă pentru gaze. O nouă directivă a Comisiei Europene va impune furnizorilor de gaze din România să includă în prețul gazelor taxa de carbon, începând din 2027. Cert este că românii vor plăti facturi mai mari de la 1 iulie 2024, ca urmare a scumpirii tarifelor de distribuție.

Cu cât crește salariul minim pe economie

De astăzi, 1 iulie 2024, românii vor primi un salariu minim pe economie de 3700 de lei. Măsura a fost aprobată, în ședința de Guvern, la începutul lunii iunie.

„Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3300 la 3700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați din România.”, a precizat premierul României.

Deși vestea i-a bucurat pe angajații din România, guvernanți au venit cu o nouă măsură. Un val de scumpiri la facturi, carburanți și unele alimente. Guvernul crește pentru a doua oară într-un singur an accizele la carburanți. Un plin de benzină va costa aproximativ 370 de lei. Și facturile la gaz se vor scumpi, după ce ANRE a aprobat o majorare de 19% a tarifelor de distribuție. Salariul minim pe economie crește cu 280 de lei, însă majorarea este anulată de scumpiri.

O altă veste proastă este aceea că românii care beneficiază de tichete de masă, ar urma să primească mai puțini bani de la 1 iulie, deși salariul va crește. Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii (CNIPMMR) au explicat, în nenumărate rânduri, că dacă Guvernul majorează salariul minim la 3.700 lei, de la 1 iulie, şi crește la 300 de lei suma care nu este impozitată, dar menține totuși la 4.000 lei pragul salarial până la care se pot acorda aceste beneficii, este posibil ca anumiți angajați să primească salarii mai mici.

Cert este că de astăzi, 1 iulie 2024, românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru a face un plin de benzină sau de motorină, dar și pentru a-și plăti facturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *