Prima pagină » Local » Cadou de la CJ Iași pentru un afacerist controversat. Titel Sinescu, patronul Iasicon SA, va încasa de pomană 100 de mii de euro din banii ieșenilor pentru a plăti salariile muncitorilor. Firma a primit aproape 50 de milioane de euro de la autorități numai în ultimii 5 ani

Cadou de la CJ Iași pentru un afacerist controversat. Titel Sinescu, patronul Iasicon SA, va încasa de pomană 100 de mii de euro din banii ieșenilor pentru a plăti salariile muncitorilor. Firma a primit aproape 50 de milioane de euro de la autorități numai în ultimii 5 ani

22 mai 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Consiliul Județean Iași va suplimenta contractul de lucrări de la Muzeul „Vasile Pogor”. Executantul lucrării, firma Iasicon SA, patronată de Titel Sinescu, va încasa aproape jumătate de milion de lei în plus față de valoarea inițială a contractului pentru că nu a prevăzut creșterea salariilor din domeniul construcțiilor. Firma lui Sinescu a fost mereu abonată la contractele din bani publici derulate de autoritățile din județul Iași. CJ va aloca din propriul buget banii pentru a acoperi salariile de la firma lui Sinescu

Lovitură dată de un afacerist controversat din județul Iași. Titel Sinescu, patronul firmei Iasicon SA, va încasa un surplus de 517 mii de lei (105 mii de euro) la un contract ce depășește 1 milion de euro. Firma lui Titel Sinescu reabilitează sediul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR), clădire cunoscută drept „Muzeul Vasile Pogor”, în baza unui contract derulat din anul 2018. Contractul încheiat pe fonduri europene cu Consiliul Județean Iași a beneficiat însă de acte adiționale, iar Titel Sinescu a pus mâna pe mai mulți bani decât era cunoscut inițial. Culmea, CJ a ajuns să sprijine și salariile muncitorilor de la Iasicon SA din banii publici. Contractul i-a fost facilitat de vechea conducere a CJ Iași, prin președintele Maricel Popa.

100 de mii de euro pentru „salariile neprevăzute” de la Iasicon SA

Titel Sinescu a beneficiat de un contract dubios pentru Muzeul „Vasile Pogor”. Firma acestuia va primi bani în plus în baza unor cheltuieli neprevăzute, conform contractului, pentru că nu a prevăzut creșterea salariului minim în domeniul construcțiilor. Sinescu a cerut acești bani de la Consiliul Județean Iași, beneficiind de o lacună legislativă.

„Având în vedere prevederile art. 71 din OUG 114/ 28.12.2018, actualizată (…) pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, la suma de 3.000 de lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,9 lei pe oră. În perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 de lei lunar. Aici sunt incluse indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, se arată în decizia Consiliului Județean Iași.

Titel Sinescu va încasa banii fără probleme

Titel Sinescu a profitat de decizia creșterii salariului minim din construcții și a cerut mai mulți bani de la CJ pentru a finaliza lucrările la Casa „Pogor”. Astfel, consilierii județeni au fost puși în fața faptului împlinit și urmează să avizeze alocarea a 100 de mii de euro în plus pentru ca Iasicon SA să acopere salariile muncitorilor. Culmea, CJ nu a avut nimic de obiectat și a agreat să-i ofere lui Sinescu suma suplimentară.

„Majorarea salariului minim pentru domeniul construcțiilor nu a putut fi prevăzută la data depunerii ofertei, respectiv a încheierii contractului de lucrări, antreprenorul fiind obligat în acest moment să respecte prevederile legale privind salarizarea minimă”, mai susțin cei de la CJ Iași.

CJ Iași pierde 100 de mii de euro pentru a acoperi salariile oamenilor lui Sinescu

Cum au motivat cei de la CJ Iași alocarea suplimentară pentru firma Iasicon SA? „În cadrul ofertei financiare, anexă la contractul de lucrări nr. 29247/05.10.2018, valoarea manoperei avea un cost unitar de 13 lei/oră. Conform prevederilor art. 71 și art. 66 pct. 20 alin. (2) din OUG nr. 114/2018 și a instrucțiunii ANAP nr. 2/2018, modificată cu instrucțiunea ANAP nr. 1/2019, valoarea manoperei a fost stabilită la un cost unitar de 17,928 lei/oră.

Suplimentarea financiară în valoare de 434.408,74 Iei, la care se adaugă TVA în valoare de 82.537,66 lei, reprezintă cheltuieli neeligibile ce vor fi suportate de către beneficiar, județul lași”, arată cei de la CJ Iași. Practic, suma nu va putea fi decontată prea ușor de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), aceste fonduri nefiind incluse în proiect. CJ va putea recupera suta de mii de euro doar dacă ADRNE va permite redistribuirea sumelor eligibile din cadrul altor categorii de cheltuieli ce rezultă din economii.

Reacție șocantă a patronului Iasicon SA

Titel Sinescu nu a vrut cu niciun chip să comenteze situația. În ciuda milioanelor de euro primite de la Primărie sau de la Consiliul Județean, dar și de la alte instituții publice ieșene, Titel Sinescu s-a plâns că nu are bani să acopere salariile angajaților. Astfel, a ajuns să primească pomana de 100 de mii de euro de la CJ Iași în contul lucrărilor de la Muzeul „Vasile Pogor”. Cu toate acestea, a refuzat să ofere detalii.

„Vorbește cu beneficiarul, nu cu mine”, s-a limitat să susțină Titel Sinescu.

Numai în ultimii 4 ani, Sinescu a prins contracte de circa 50 de milioane de euro. Astfel, acesta a încasat peste 1 milion de euro pentru Casa „Pogor”, 370 de mii de euro pentru Casa Dosoftei, circa 4 milioane de euro pentru reabilitarea sediului CJ din strada Vasile Alecsadri, transformat în casa Muzeelor. De asemenea, Iasicon SA are și un contract de circa 40 de milioane de euro în cadrul proiectului Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județul Iași. Toate acestea se pare că nu au fost suficiente pentru a-și plăti mâna de oameni care lucrează la Casa „Pogor”.

Vezi AICI documentul prin care Iasicon SA a cerut banii de laCJ Iași pentru a acoperi salariile angajaților

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024