Administraţia preşedintelui american Joe Biden a luat măsuri în direcţia anulării unor datorii de circa 4,7 miliarde de dolari ale Ucrainei, înaintea plecării de la Casa Albă, transmite Reuters, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller.
„Am făcut pasul stipulat în lege către anularea acelor împrumuturi”, a declarat miercuri Miller în cadrul unei conferinţe de presă, menţionând că acest lucru s-a întâmplat zilele trecute, informează Agerpres.
Context
Congresul SUA a votat în aprilie acordarea unui împrumut de puţin peste 9,4 miliarde de dolari ca sprijin economic şi bugetar pentru guvernul ucrainean, pentru jumătate din această sumă existând opţiunea ca preşedintele Biden să decidă anularea rambursării, după 15 noiembrie.
Congresul ar putea încă să blocheze anularea, a mai precizat purtătorul de cuvânt.
Preşedintele Biden a dispus accelerarea pe cât posibil a ajutorului pentru Ucraina înainte de plecarea sa oficială de la Casa Albă, pe 20 ianuarie, pe fondul temerilor că preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea limita acest sprijin.
Pachete de sprijin militar pentru Ucraina din partea Olandei, Germaniei și SUA
Statele Unite, Germania și Olanda, trei aliați esențiali ai Ucrainei, au oferit pe 20 noiembrie detalii despre ajutorul suplimentar acordat Kievului în lupta de apărare în fața invaziei Rusiei, relatează RFE/RL.
Ministerul olandez al Apărării a declarat că Olanda a transferat ultimele două dintre cele 18 avioane de luptă F-16 destinate unei baze de antrenament din România, unde piloții și personalul ucrainean învață să piloteze și să întrețină avioanele.
Olanda e unul dintre principalii jucători ai coaliției de parteneri occidentali care a furnizat Ucrainei F-16 sofisticate pentru a-și consolida apărarea împotriva atacurilor rusești.
Separat, Departamentul Apărării al SUA a anunțat un pachet suplimentar de asistență de securitate în valoare de 275 de milioane de dolari în cadrul programului Presidential Drawdown Authority (PDA).
Pachetul va oferi Ucrainei „capabilități suplimentare pentru a satisface nevoile sale cele mai urgente, inclusiv muniție pentru sisteme de rachete și artilerie și arme antitanc”.
„Statele Unite vor continua să lucreze împreună cu aproximativ 50 de aliați și parteneri prin intermediul Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei și coalițiile sale de capabilități asociate pentru a îndeplini cerințele urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă și pentru a se apăra împotriva agresiunii rusești”, a transmis ministerul american al Apărării.
Președintele Joe Biden se străduiește să ofere cât mai multă asistență Ucrainei înainte de întoarcerea la Casa Albă, pe 20 ianuarie, a lui Donald Trump, un critic al sprijinului masiv oferit de SUA Kievului.
Administrația Biden a oferit Ucrainei 61,3 miliarde de dolari în asistență de securitate, din care 60,7 miliarde de dolari de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022.
La rândul său, guvernul german a anunțat că a trimis un pachet de ajutor militar Ucrainei, inclusiv vehicule blindate, artilerie și drone.
Au fost incluse patru obuziere Panzerhaubitze 2000 și șapte obuziere M109
Au fost incluse patru obuziere Panzerhaubitze 2000 și șapte obuziere M109, împreună cu 41.000 de cartușe de artilerie de 155 mm, au precizat autoritățile de la Berlin.
Între timp, mai multe relatări de presă au susținut că Statele Unite au dat Ucrainei permisiunea de a lansa rachete de croazieră ATACMS cu rază lungă de acțiune mai adânc în interiorul Rusiei.
De asemenea, relatări rămase deocamdată neconfirmate susțin că Kievul a lansat și rachete britanice Storm Shadow asupra teritoriului rusesc, pentru prima dată.
Kievul, Washington și Londra nu au negat informațiile, dar nici nu le-au confirmat oficial. În trecut, SUA și UK nu au fost de acord să permită lovituri pe teritoriul Rusiei cu rachete occidentale de teama escaladării războiului.
Până în prezent, Germania a transmis în mai multe rânduri că nu oferă Kievului rachetele sale Taurus, cu rază lungă e acțiune.