Prima pagină » Actualitate » Cadou dat cu ocazia alegerilor! Cresc salariile pentru bugetari!
Cadou dat cu ocazia alegerilor! Cresc salariile pentru bugetari!

Cadou dat cu ocazia alegerilor! Cresc salariile pentru bugetari!

22 mai 2024, 09:12,
în Actualitate

Marcel Ciolacu a anunțat că vor crește salariile pentru bugetari. Premierul a precizat că a fost pus în transparenţă un act normativ care prevede majorări salariale de 10%, în două tranşe, pentru categoriile cu venituri foarte mici, dar şi decontări de ochelari, în limita a 500 de lei.

Cresc salariile pentru bugetari!

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că vor avea loc majorări de 5% 10% pentru categoriile care nu au primit majorări și care au venituri foarte mici.

„O ordonanță a fost pusă în transparenţă. Este o cerinţă europeană cu decontările pentru ochelari până în suma de 500 lei; iar restul vorbim de majorări de 5% şi 10% categoriilor care nu au primit, celor care au venituri foarte mici. Nu putem face legi pentru o anumită categorie, doar că ne putem… ne putem judeca între noi şi ne putem da dreptate. Guvernul trebuie să acopere întreaga umbrelă. Guvernul îşi permite 500 lei să fie decontaţi. Normal, cu un consult oftalmologic, că dacă n-ai nevoie, nu îţi iei ochelari”, a declarat Marcel Ciolacu.

Decizia Guvernului vine într-un context bugetar dificil, fiind prognozat un deficit de 5% la finalul anului, în timp ce Comisia Europeană estimează chiar 6,9%. România este deja singura țară din UE în procedură de deficit excesiv.

Specialiștii în domeniu susțin că, fiind în campanie electorală, membrii Guvernului au tendința de a face cheltuieli nejustificate.

„Guvernul trebuie să facă tot posibilul să nu mai genereze putere de cumpărare din bani pe care nu-i are”, a avertizat profesorul de economie Cristian Păun.

Și economistul-șef al BNR Valentin Lazea a avertizat că n ueste un moment prielnic pentru a cere majorări de salarii.

„Cei care solicită creșteri de salarii își închipuie că nu tot ei vor plăti anul viitor nota de plată? Speră ei că la anul nota va fi achitată de alții? Deci, a cere acum măriri, când toată lumea știe că la anul va veni nota de plată, mi se pare o speranță deșartă”, a spus Valentin Lazea.

Astfel, aceste majorări salariale în luni de alegeri ar putea duce la creșteri de taxe și impozite în 2025, pentru acoperirea deficitului bugetar.

Nu se dau bani pentru angajaţii din muzee sau bibliotecari

Premierul a precizat că Guvernul nu îşi permite majorări salariale mai mari pentru angajaţii din muzee sau bibliotecari.

„În acest moment, din ceea ce am stabilit împreună cu ministrul Finanţelor, Guvernul României atâta îşi permite. Ea (ordonanţa, n.r.) este pusă în transparenţă. Dar eu vă spun că Guvernul României – ceea ce mi-a transmis mie Ministerul de Finanţe – este că acest efort bugetar şi-l poate permite România în acest moment. Şi eu cred că de la începutul anului, această abordare a fost una corectă şi echilibrată”, a mențioant Marcel Ciolacu.

Cu privire la reorganizarea ministerelor, premierul Ciolacu a declarat că foarte multe astfel de proiecte sunt în transparenţă şi că s-au coordonat cu Ministerul Justiţiei, astfel încât să nu vină în avalanşă.

„Sunt foarte multe în transparenţă. S-au coordonat cu doamna ministru al Justiţiei, astfel încât să nu vină toate avalanşă, şi atunci şi acea amânare a fost tot în acest temei, şi am avut discuţia cu doamna ministru al Justiţiei, fiindcă trebuie totuşi urmărite. Presupun că în perioada următoare, ca întotdeauna, ca la noi românii, o să se facă pe ultima sută (de metri – n.r.)”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu, ce a anunațt că vor crește salariile pentru bugetari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *