Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Cacao stimulează oxigenarea creierului și cunoașterea
Cacao stimulează oxigenarea creierului și cunoașterea

Cacao stimulează oxigenarea creierului și cunoașterea

25 nov. 2020, 10:12,
în Sanatate

Potrivit unui studiu aparut in revista Scientific Reports, flavanolii din cacao stimulează oxigenarea creierului și cunoașterea la adulții sănătoși. Consumul de alimente bogate în flavanoli poate fi benefic pentru funcția vasculară.

Buna pentru moral, benefica pentru sănătatea cardiovasculară, acțiune antioxidantă, avantajele alimentului numit „cacao” sunt numeroase. Un nou studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Scientific Reports, constată că flavanolii din cacao au îmbunătățit oxigenarea și funcția creierului în creierul adulților sănătoși.

Consumul de alimente bogate în flavanoli, benefic pentru funcția vasculară

14 din 18 participanți au observat că aceste funcții diferite se îmbunătățesc după consumul de flavanoli.

„Studiile anterioare au arătat că consumul de alimente bogate în flavanoli poate fi benefic pentru funcția vasculară, dar acesta este primul care găsește un efect pozitiv asupra funcției cerebrovasculare și a performanței cognitive la adulții tineri sănătoși”, a detaliat Catarina Rendeiro, cercetător și lector în științe nutriționale la Universitatea din Birmingham, care a condus această cercetare împreună cu Universitatea din Illinois la Urbana-Champaign, profesorii de psihologie Monica Fabiani și Gabriele Gratton.

„Flavanolii sunt molecule mici care se găsesc în multe fructe și legume, precum și în cacao. Ele dau fructelor și legumelor culorile lor strălucitoare și se știe că sunt benefice pentru funcția vasculară. Am vrut să știm dacă flavanolii sunt de asemenea, benefici pentru sistemul vascular cerebral și dacă acest lucru ar putea avea un impact pozitiv asupra funcției cognitive”, notează Catarina Rendeiro, potrivit Sante Magazine.

Participanții la acest studiu au fost toți adulți nefumători, fără boli cunoscute ale creierului, inimii, vasculare sau respiratorii. Prin urmare, concluziile sunt transpozabile la adulții sănătoși.

O stimulare a oxigenarii creierului

În acest studiu, oamenii de știință au testat optsprezece participanți înainte de a consuma flavanoli de cacao, în două doze. În prima, participanților li s-a dat cacao bogată în flavanoli și in a doua au consumat cacao procesată cu niveluri foarte scăzute. La aproximativ două ore după consumul de cacao, participanții au respirat aer conținând 5% dioxid de carbon – de aproximativ 100 de ori mai mare decât concentrația normală din aer. Cercetătorii au măsurat apoi oxigenarea în cortexul frontal.

„Acest lucru vă permite să măsurați cât de bine se apără creierul împotriva excesului de dioxid de carbon”, a raportat studiul. În plus, cercetătorii au supus participanții la sarcini complexe. Majoritatea participanților au avut un răspuns mai puternic și mai rapid de oxigenare cerebrală după expunerea la flavanoli de cacao decât au avut-o după ce au consumat cacao fără flavanoli, a raportat studiul.

„Nivelurile maxime de oxigenare au fost de peste trei ori mai mari în cazul consumului de cacao bogata in flavanoli decât cacao cu flavanoli scăzuti, iar răspunsul la oxigenare a fost cu aproximativ un minut mai rapid”, a explicat Catarina Rendeiro. După ingerarea flavanolilor de cacao, participanții au obținut performanțe mai bune la testele cognitive mai dificile, rezolvând corect problemele, cu 11% mai repede decât au făcut-o inițial sau când au consumat cacao cu flavanoli reduși. Rezultate care sugerează, prin urmare, că acești compuși ar putea fi benefici numai în timpul sarcinilor cognitive mai dificile.

Patru dintre cei 18 subiecți din studiu nu au avut diferențe semnificative în răspunsul la oxigenarea cerebrală sau rezultatele testelor după consumul de flavanoli.

„Deoarece acești patru participanți aveau deja inițial cele mai mari răspunsuri de oxigenare, poate indica faptul că cei care sunt deja suficient de apți au puțin spațiu de îmbunătățire”, a concluzionat Catarina Rendeiro, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *