Cabinetele veterinare din Iași au prosperat în ultimii doi ani, după ce a crescut numărul persoanelor care și-au luat animale de companie. Ieșenii au plătit și 2.000 sau 3.000 de euro pentru puii de pisici bengaleze sau câinii din rasa Corgi, ca ai Reginei Angliei
Tot mai multe persoane vor să aibă animale de companie, astfel că s-au aglomerat cabinetele veterinare din Iași în ultimii doi ani. Medicii veterinari spun că trend-ul este de creștere a numărului de animale de companie, iar unele persoane cumpără și rase mai scumpe, precum pisicile bengaleze sau câini din rasa Corgi, ca aceia crescuți de Regina Elisabeta a Marii Britanii.
”A crescut numărul persoanelor care cumpără animăluțe. E un trend ascendent care a început în pandemie, când am deschis cabinetul veterinar. Vor în familie un membru nou, care să fie distractiv și, probabil, și copiii au influențat această decizie a părinților. Unii au adoptat, alții au cumpărat. Cei mai mulți vor câini de talie mică, pentru că stau în apartament. Sunt câteva exemplare de câini ca ai reginei Elisabeta, Corgi, dar și pisici bengaleze, mai acceptabile la preț, care costă în jur de 1.000-2.000 de euro. Dacă sunt feline sănătoase, nu au costuri extra față de o pisică normală”, susține medicul veterinar Cristina Agafiței din cadrul VetCare.
Ieșenii care vin în cabinetele veterinare din Iași plătesc pentru orice intervenție
Ieșenii cheltuie, în medie, 1.000 de euro anual cu creșterea animalului de companie, însă aceste costuri pot fi mai mari, în funcție de dorințele stăpânilor.
”Costuri anuale, de bază, sunt cele cu hrana lunară, în valoare de 200-300 de lei, vaccinul anual care e 100 de euro, schema completă, deparazitări. Ajung cam la 1.000 de euro pe an, cheltuielile minime, în afară de ce mai cumpără în plus: jucării, boluri ortopedice, mai nou, hăinuțe. E vorba de fiecare pe ce vrea să dea banii. Fiecare își prioritizează sumele în funcție de ceea ce vrea pentru animalul de companie. Sunt persoane care văd prioritară tunderea, deparazitarea animalului, dar nu fac analizele anuale, care sunt foarte importante pentru depistarea problemelor de sănătate”, spune Ioana Teodora Popovici, medic veterinar în cadrul VetCare din Tătărași.
Medicii veterinari din Iași au protestat, nemulțumiți fiind de faptul că nu au primit salariile.
Specialiștii atenționează ieșenii cu privire la anunțurile de vânzare de pe Internet
Cele mai obișnuite rase de animale din casele ieșenilor sunt labradorii și bichonii, la câini, și British Shorthair sau Scottish Fold, la pisici. De asemenea, mai cumpără papagali, hamsteri sau iguane. Specialiștii atenționează ieșenii să fie atenți de unde cumpără animalele de companie pentru că pot plăti bani frumoși pe animăluțe care nu sunt de rasă.
”Acum mulți ieșeni cumpără labradori pentru că nu sunt greu de întreținut, dacă vorbim de câini, și British Shorthair sau Scottish Fold, rase de pisici. La început sunt cheltuieli mai mari, pentru că se face schema de vaccinare, produsele de întreținere, mâncare de cât mai bună calitate. Noi încurajăm lumea să adopte, dar, dacă cineva vrea să cumpere, încurajăm ieșenii să facă asta de la crescătorii avizați, pentru că pe internet sunt multe anunțuri de vânzare, dar animăluțele nu sunt rase pure. De exemplu, la rasa Pomeranian, o rasă de câini pufoși, găsești o grămadă de anunțuri și când cumperi puii nu îți dai seama dacă sunt sau nu cu pedigree. Un pui, rasă pură, costă 2.000 de euro, cel puțin”, spune Vlad Gugleș, medic veterinar în cadrul Cocodițe din zona Gării.
Reporterii BZI au prezentat situația hotelurilor de animale, din Iași care erau în pragul falimentului.
Medic veterinar: ”Vin stăpâni cu animăluțe care înghit tot felul de obiecte”
În cazul în care animăluțele sunt ”stresate”, medicii veterinari le fac o schemă de tratament care ajunge câteva sute de lei, timp de 6 luni. Mai sensibile la stres sunt pisicile.
”Există variante de tratament, orientate spre homeopatie, tratamente naturiste, pentru liniștire și calmarea animalelor, la transport, de sărbători, când se dau petarde. Se agita, vomită, se sperie și primesc niște pastile. Sunt ca niște bomboane și se dau pe termen lung. Problema cea mai mare, de fapt, din punctul meu de vedere, este că ne personificăm animalul de companie. Important este să nu uităm, la momentul mesei, că organismul lor e construit altfel față de al nostru și trebuie să mănânce mâncare specială. În continuare vin stăpâni cu animăluțe care înghit tot felul de obiecte. Ultima operație a fost la un câine care a înghițit un ac foarte mare”, mai spune medicul veterinar Vlad Gugleș.
În Iași sunt 288 de cabinete veterinare și farmacii. În cabinetele veterinare din Iași pot fi făcute orice tip de intervenție, fiind deschise și non-stop.