Prima pagină » Culinar » Busuioc uscat. Pentru ce este utilizat condimentul aromatic?

Busuioc uscat. Pentru ce este utilizat condimentul aromatic?

28 oct. 2022, 13:00,
BZI.ro, în Culinar

Toate gospodinele au acasă busuioc uscat. Busuiocul uscat este un condiment aromatic popular în țara noastră și este utilizat în mod activ în bucătăria georgiană. Are un gust și o aromă magică, de neegalat. Se obține prin uscarea inflorescențelor și a frunzelor de busuioc mov sau verde, care este originar din Africa.

În prezent, este utilizat pe scară largă în formele sale proaspete și uscate în bucătăriile mediteraneană, franceză, italiană și grecească. Nu numai că poate sătura, dar poate schimba și gustul familiar al unor mâncăruri bine cunoscute. Busuiocul uscat este un ingredient important în multe rețete clasice de restaurant. Busuiocul verde și mov, numit și „iarba regală”, este cultivat în grădinile multor oameni din țara noastră. Este o plantă erbacee anuală, membră a familiei de iarbă verde, care nu este deloc pretențioasă și tolerează cu ușurință serile răcoroase, seceta și căldura. Rareori depășește 80 cm în înălțime, cu o formă alungită a frunzelor și un parfum picant distinct.

un bol cu busuioc uscat langa busuioc proaspat pe o masa

Busuiocul proaspăt și uscat poate fi folosit ca terapie adjuvantă în tratamentul răcelilor și gripei

Busuioc uscat. Substanțele utile conținute în acesta

Această plantă începe să înflorească în prima jumătate a verii. Frunzele, inflorescențele și țepușele sunt folosite ca mirodenii, atât proaspete, cât și uscate. Acest condiment este bogat în fibre, fitoncide, vitaminele A, B, C și PP, caroten și fructoză.

Cele mai utile substanțe se găsesc în uleiul esențial de busuioc, care este folosit în medicină și cosmetologie. Mirosul acestei plante condimentare, care este atât de atrăgător pentru oameni, crește apetitul și îmbunătățește aroma mâncărurilor pregătite, nu este tolerat de țânțari și muște.

busuioc uscat pe o masa

Condimentul ameliorează durerile de spate și durerile articulare

În ceea ce privește busuiocul verde, care este folosit în bucătărie, în cosmetică și în medicină alături de busuiocul mov, soiurile populare includ anason, cuișoare, greacă și mentă. Acest condiment se cultivă în centura de mijloc, în aer liber, alegând pentru plantare locuri calde și ferite de curenți de aer. Această plantă este destul de delicată, poate muri chiar și cu un ușor îngheț de dimineață, care apare atât la începutul toamnei, cât și la sfârșitul primăverii.

De ce busuiocul este recomandat pentru a fi folosit în preparate?

Folosit pe scară largă în bucătărie, busuiocul are următoarele proprietăți benefice, datorită abundenței sale de uleiuri esențiale, elemente benefice și nutritive. Acesta întărește sistemul imunitar, normalizează tensiunea arterială, elimină toxinele și impuritățile și îmbunătățește digestia.

Condimentul ameliorează durerile de spate și durerile articulare, îmbunătățește sănătatea pielii și a oaselor și susține sănătatea masculină și reproducerea feminină. De asemenea, busuiocul întărește sistemul nervos, curăță vasele de sânge și reglează nivelul de zahăr din sânge. Mai mult decât atât, coordonează ritmul cardiac.

o lingura de lemn cu busuioc uscat

Cele mai utile substanțe se găsesc în uleiul esențial de busuioc

Busuiocul proaspăt și uscat poate fi folosit ca terapie adjuvantă în tratamentul răcelilor și gripei, al bolilor infecțioase și inflamatorii ale căilor respiratorii superioare și inferioare. Are un pronunțat efect antibacterian, antiparazitar și antifungic. Se folosește pentru dezinfectarea rănilor, tăieturilor și arsurilor, tratarea conjunctivitei, a orzului și a furunculelor.

Busuiocul uscat ar trebui consumat de persoanele care suferă de tromboflebită, hipertensiune și boli coronariene. Este strict contraindicat celor care au suferit un atac de cord și au antecedente de ulcer intestinal. Abuzul de acest condiment este însoțit de o creștere a coagulării sângelui, ceea ce amenință formarea cheagurilor de sânge. Indiferent cât de mult îl iubești, trebuie să ai grijă cu el, inclusiv în ceea ce privește utilizarea ierburilor. Ierburile proaspete de busuioc conțin compuși de mercur, așa că nu trebuie abuzate și trebuie evitate complet de către femeile însărcinate și cele care alăptează.

o lingura mare de fier cu busuioc uscat pe o masa

Această plantă începe să înflorească în prima jumătate a verii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *