Prima pagină » Eveniment-Social » Bustul lui Ion I. C. Brătianu, inaugurat la Iași
Bustul lui Ion I. C. Brătianu, inaugurat la Iași

Bustul lui Ion I. C. Brătianu, inaugurat la Iași

19 aug. 2020, 16:15,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Joi, 20 August 2020, ora 13.00, vom inaugura bustul lui Ion I. C. Brătianu. Acesta va fi amplasat la intersectia bulevardului „Ștefan cel Mare“ cu strada I. C. Brătianu.

Bustul este din bronz și a fost realizat de către maestrul Crengăniș, care a facut si statuia Regelui Ferdinand din fața Palatului Roznovanu.

Ion I.C. Brătianu (cunoscut și ca Ionel Brătianu, n. 20 august 1864, Florica, azi Ștefănești, Argeș – d. 24 noiembrie 1927, București) a fost un om politic român, care a jucat un rol de primă importanță în Marea Unire din 1918 și în viața politică din România modernă. A deținut funcția de președinte al Partidului Național Liberal. De formație inginer, Ionel Brătianu nu a profesat, ci s-a dedicat vieții politice, fiind cel mai potrivit acestei cariere dintre cei trei băieți ai liderului liberal Ion C. Brătianu.

Bustul lui Ion I. C. Brătianu, inaugurat la Iași

Ion I.C. Brătianu a fost de cinci ori președinte al Consiliului de Miniștri —mai mult decât oricine altcineva —, de trei ori ministru de interne, de două ori ministrul al apărării naționale și de două ori ministru al afacerilor externe.

A fost președinte al Consiliului de Miniștri în momentul intrării României în Primul Război Mondial, conducând țara în momentele dificile ale retragerii în Moldova. În 1922, după ce avuseseră loc realizarea și recunoașterea Marii Uniri, a preluat guvernarea, asumându-și reforma agricolă și votarea noii constituții din 1923. Brătianu a fost adesea acuzat că ar fi avut o influență disproporționată asupra monarhului, impunând acestuia opțiunile sale politice. În criza dinastică determinată de renunțarea principelui moștenitor din decembrie 1925, Ionel Brătianu a fost preopinentul eliminării principelui moștenitor Carol de la succesiunea tronului.

Când regele Ferdinand I a murit în 1927, guvernul condus de Ionel Brătianu a rămas în fruntea țării, sub domnia regelui minor Mihai. În același an Ionel Brătianu a murit subit, ceea ce a fost începutul unei perioade de declin pentru Partidul Național Liberal.

Esplanada de la Teatrul Naţional Iaşi va fi reabilitată

Esplanada de la Teatrul Naţional Iaşi va fi reabilitată. Proiectul va fi făcut în cel mult două luni de SC Trust AVB SRL în cadrul unui contract în valoare de 120.000 lei, fără TVA (142.800 lei, cu TVA).

Documentația tehnică va viza parcul dintre instituția de cultură și Catedrala Mitropolitană, cu o suprafață de 9.744 metri pătrați. Studiul de fezabilitate al proiectului de reabilitare și modernizare a esplanadei a fost aprobat de consilierii locali în ședința din 28 iunie 2019. Potrivit studiului, valoarea totală a investiției este estimată la aproape 50 milioane lei, din care construcțiile și montajul reprezintă circa 44 milioane lei, iar durata estimativă de execuție a lucrărilor la 12 luni.

Primarul Mihai Chirica declara în cadrul ședinței amintite că municipalitatea nu va construi o parcare subterană în zonă, „pentru a nu atrage un număr sporit de autovehicule în zona centrală și pentru a nu afecta vegetația existentă”.

Ce lucrări vor fi făcute

Potrivit studiului de fezabilitate menționat, lucrările vor include demolarea fântânilor existente și realizarea unor fântâni și construcții anexe în conformitate cu normele și exigențele actuale în construcții. Totodată, vor fi modernizate aleile și trotuarele, iar instalațiile și finisajele vor fi refăcute integral.

Concret, lucrările de intervenție asupra esplanadei sunt următoarele:

– axul central va fi degajat și subliniat de o bandă de vegetație joasă, gazon și aranjamente floricole, cu lățimea de 12 metri, însoțită de două alei amplasate simetric față de ax;

– în zona dinspre pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt se va realiza în ax un bazin decorativ, de formă circulară, cu jocuri de apă și lumini;

– forma circulară a băncilor perimetrale aleii care înconjoară bazinul vor asigura vizibilitate atât spre catedrală, cât și spre teatru;

– se va păstra sistematizarea verticală și poziția zidurilor de sprijin existente care traversează axul central;

– în dreptul zidurilor de sprijin, între scările situate pe cele două alei laterale axului, sunt prevăzute trei fântâni decorative succesive care subliniază axul central;

Alte lucrări de intervenție asupra esplanadei

– pentru a primi lumină pe toată durata zilei, cele patru statui din parc vor fi reamplasate pe partea de nord a traseului pietonal central, cu fața spre sud;

– pe latura opusă statuilor, cu fața spre acestea, vor fi prevăzute bănci dispuse semicircular, concentrând vizibilitatea spre o zonă în care se pot organiza și mici spectacole în aer liber;

– în zona dinspre teatru, în locul fântânilor existente, se propun un mic amfiteatru orientat spre sud, sub care sunt amplasate spațiile administrative și de control ale parcului, și o grupare florală spațială, ambele însoțite de mici fântâni decorative;

– de o parte și alta a axului central, deschis, vor fi prevăzute alei sinuoase în umbra vegetației înalte;

– în proiectul de peisagistică s-a păstrat ideea dispunerii celor două masive vegetale către limitele laterale, anume strada I. C. Brătianu, respectiv aleea de acces la Casa de Oaspeţi „Sfântul Nicolae” și sublinierea acestora cu o vegetație decorativă, variată, joasă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025