Prima pagină » Eveniment-Social » Bursele pentru studenții ieșeni se măresc semnificativ! Iată câte sute de lei vor lua în plus aceștia

Bursele pentru studenții ieșeni se măresc semnificativ! Iată câte sute de lei vor lua în plus aceștia

12 oct. 2023, 02:00, 1 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Ministerul Educației a anunțat că a fost semnat Ordinul privind aprobarea cuantumurilor burselor pentru studenți în anul universitar 2023-2024 și a prezentat principalele modificări. Astfel, aceștia pot lua lunar sume aproape duble față de anul precedent

Această majorare se aplică tuturor tipurilor de burse, inclusiv cele sociale, destinate doctoranzilor, de studiu pentru licență cu dublă specializare, precum și de excelență.

Se măresc substanțial bursele pentru studenți

o poză cu niște studenți

A fost semnat Ordinul privind aprobarea cuantumurilor burselor pentru studenții înmatriculați la programe de studii universitare

A fost semnat Ordinul privind aprobarea cuantumurilor burselor pentru studenții înmatriculați la programe de studii universitare, organizate cu finanțare de la bugetul de stat, la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior de stat, în anul universitar 2023-2024.

Astfel, studenții ieșeni pot lua lunar cu câteva sute de lei în plus față de anul universitar precedent.

„Este o decizie a Ministerului Educației, dar noi, ca universitate, dintotdeauna, am avut cele mai mari burse la nivelul Iașului. Tot timpul au fost suplimentate bursele din veniturile proprii. Noi suplimentăm cu locuri de muncă, cu diferite internship-uri. Odată ce ministerul intenționează suplimentarea acestor burse, automat, și noi o să le mărim”, spun reprezentanții USV Iași.

Iată cu cât s-au mărit bursele

o poză cu niște bani și cu niște studenți

Studenții ieșeni pot lua lunar cu câteva sute de lei în plus față de anul universitar precedent

În anul universitar 2023-2024, cuantumul minim al bursei sociale crește de la 580 la 900 de lei, iar în cazul celei de doctorat crește de la 1.750 la 3.200 de lei. Acordarea unei burse de studiu pentru licența didactică cu dublă specializare, respectiv pentru masterat didactic, este în valoare de 3.158 de lei.

Acordarea de burse de excelență olimpică I studenților din cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat înmatriculați în anul I, licență, care au obținut premiile I, II sau III la olimpiadele școlare internaționale, au fost majorate. Astfel, pentru premiul I studenții vor primi 3.300 de lei, pentru premiul II vor obține 2.475 de lei, iar pentru premiul III suma de 1.650 de lei.

Bursele de performanță sportivă se pot acorda studenților care au obținut performanțe deosebite, iar condițiile sunt stabilite prin metodologiile proprii ale instituției de învățământ superior de stat. Aceste burse acoperă cheltuielile esențiale pentru hrană și cazare și sunt finanțate din bugetul de stat.

Pe lângă principalele modificări ale burselor pentru studenți, cuantumul burselor de performanță, bursa de performanță sportivă, bursa pentru învățământ dual și bursa specială vor fi stabilite prin hotărâre a senatului instituției de învățământ superior de stat, la propunerea Consiliului de Administrație, potrivit Ministerului Educației.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Se vor da bursele la fel cum de alege in fiecare an si se premiaza (doar in anumiti ani) „cel mai bun dintre cercetatori”, adica pe la colturi, in soapta, preferinte, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024