Prima pagină » Eveniment-Social » Burse sportive pentru elevii cu performanțe în anul școlar 2024-2025
Burse sportive pentru elevii cu performanțe în anul școlar 2024-2025

Burse sportive pentru elevii cu performanțe în anul școlar 2024-2025

28 sept. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Începând cu anul școlar 2024-2025, elevii sportivi de gimnaziu şi liceu pot beneficia de burse de merit și pentru medaliile de aur sau locul I obținute la Campionatele Naționale organizate de Federațiile Sportive Naționale în Sporturi Olimpice, în baza Protocolului încheiat între Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Sport pe 7 martie 2024.

Burse sportive pentru elevii cu performanțe în anul școlar 2024-2025

Vești bune pentru elevi! Începând cu noul an școlar 2024-2025, elevii sportivi de gimnaziu și liceu pot primi burse de merit.

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede că sunt beneficiari ai burselor de merit elevii care obțin premii la competițiile organizate de Federațiile Naționale în Sporturi Olimpice.

Printre beneficiarii burselor de merit se numără de drept elevii care au obținut premiul I la concursurile școlare naționale recunoscute de Ministerul Educației, dacă acestea nu au fost finanțate de Ministerul Educației, câștigătorii medaliilor de aur la Campionatele Naționale organizate de Federațiile Sportive Naționale în Sporturi Olimpice, precum și alte categorii de elevi cu performanțe educaționale, artistice sau sportive în conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru.

Metodologia-cadru la care se face referire este Metodologia-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2024-2025, aprobată prin Ordin de ministru Nr. 5518 din 11 iulie 2024. În metodologie se arată că: bursele de merit se acordă după cum urmează: elevilor de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional şi dual, care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, premiul I la etapele naționale ale concursurilor/competițiilor școlare și extrașcolare recunoscute de Ministerul Educației, elevilor care au obținut medalia de aur/locul I la Campionatele Naționale organizate de Federațiile Sportive Naționale Olimpice/Probe Olimpice.

Care este valoarea bursei sportive

Valoarea bursei de merit este stabilită în acest an școlar la 450 de lei pe lună. Bursele de merit care au la bază rezultatele obținute la competiții/concursuri școlare și extrașcolare, atestate prin documente școlare, respectiv prin copii de pe diplomele obținute la competiții, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ, se acordă elevilor pe baza unei cereri depuse de părinte/reprezentantul legal/elevul major în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali.

Rezultatele la Campionatele Naționale organizate de Federațiile Sportive Naționale Olimpice/Probe Olimpice, care vor sta la baza acordării burselor de merit, vor fi atestate prin: copie diplomă loc I și adeverință de la Federația Sportivă Națională, pe ramura de sport respectivă, la care se atașează extras din calendarul competițional.

Bursele de merit, reziliență și cele tehnologice se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe perioada pregătirii practice și pe timpul pregătirii și susținerii Evaluării Naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, în perioada primei sesiuni a Examenului Național de Bacalaureat sau a Examenului de Certificare a Calificării Profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale, cu condiția ca elevii bursieri să se prezinte la examene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`