Prima pagină » National » Burse sociale 2024. Ce sume primesc elevii în acest an

Burse sociale 2024. Ce sume primesc elevii în acest an

21 feb. 2024, 14:46,
BZI.ro, în National

Bursele sociale în anul 2024 se acordă după anumite criterii. Bursele sociale se plătesc lunar, pe întreaga durată a anului școlar, cu excepția lunilor în care elevii cumulează 10 sau mai multe absențe. Iată ce sume primesc elevii în acest an.

Burse sociale 2024

Ministerul Educației acordă în acest an școlar burse de excelență olimpică I, burse de excelență olimpică II, burse de merit, burse sociale, burse pentru mame minore și burse tehnologice. Pentru a beneficia de acești bani, elevii trebuie să respecte anumite condiții.

Bursele sociale pe anul 2024 se acordă elevilor din familii cu un venit mediu net lună/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie, elevilor cu unul sau ambii părinți decedați, respectiv a celor asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, elevilor din familii monoparentale, elevilor cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului și elevilor din familii care beneficiază de venit minim de incluziune.

Verificarea condițiilor de venit se face de către secretarul unității de învățământ, iar cererea, declarația veniturilor și documentele doveditoare trebuie depuse la școală în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

Un elev poate beneficia de o singură bursă socială, chiar dacă îndeplinește mai multe criterii sociale. În anul școlar 2023-2024, valoarea bursei sociale este de 300 de lei. Elevii români pot beneficia de burse într-un an școlar doar dacă frecventează cursurile unei unități de învățământ preuniversitar din România. Bursele se suspendă pe perioada studiilor în străinătate, chiar dacă elevul rămâne înscris la unitatea de învățământ de pe teritoriul României. Acordarea bursei încetează la pierderea calitații de elev. Sumele alocate pentru bursele elevilor sunt neimpozabile.

Ce bani primesc elevii în acest an școlar

Elevii pot beneficia de mai multe tipuri de burse școlare. În anul scolar 2023-2024, ministerul acordă șase tipuri de burse pentru elevi, și anume bursa de excelență olimpică I  – între 750 si 3000 de lei, bursa de excelență olimpică II – 700 de lei, bursa de merit – 450 de lei, bursa socială – 300 de lei, bursa pentru mame minore – 700 de lei și bursa tehnologică – 300 de lei.

Este bine de știut cum se cumulează aceste burse școlare. Un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență olimpică pe an și de o singură bursă de merit pe an. Când vine vorba de bursa socială, elevul beneficiază de una singură, chiar dacă îndeplinește mai multe criterii sociale.

La fel de important este și faptul că bursa de excelență olimpică I sau II nu se cumulează cu bursa de merit. Bursele sociale, bursele tehnologice și bursele pentru mame minore se pot cumula între ele.

Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Bursa socială reprezintă o formă de sprijin pentru elevii din medii defavorizate, din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, în vederea susținerii și participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024