Un grup de studenți de la Universitatea de Agronomie din Iași vor beneficia de burse mai mari! Acestea vor crește cu 30 la sută. Totul după ce conducerea instituției de învățământ superior a decis creșterea cuantumului burselor care vor fi acordate în semestrul al doilea, din anul universitar 2020-2021, în conformitate cu propunerile Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior
Studenții de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași vor beneficia de burse mai mari cu 30 la sută. Aceasta deoarece conducerea instituției de învățământ superior a decis creșterea cuantumului burselor ce vor fi acordate în semestrul al doilea, din anul universitar 2020-2021. Asta în conformitate cu propunerile Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS). Astfel, cea mai mică bursă va avea o valoare de 700 de lei (bursa socială), bursele de merit III, II și I vor avea valori de 750 lei, 850 lei, respectiv 900 lei, valoarea bursei de performanță academică fiind de 1.200 lei. Studenții își vor primi bursele la începutul săptămânii viitoare, când vor fi virați banii în conturi pentru luna martie și două săptămâni din luna februarie.
Conducerea Universității a decis ca, pe lângă cele aproape 900 de burse alocate din banii de la buget, să mai ofere alte 100 de burse din veniturile proprii
Conducerea Universității de Agronomie a decis ca pe lângă cele aproape 900 de burse alocate din banii de la buget, să mai ofere alte 100 de burse din veniturile proprii, 20 de burse de campus, 15 burse ocazionale, iar 12 sunt oferite de către companii partenere ale USAMV Iași.
„Bursele de performanță academică, științifice, de merit, sociale și de campus pe care le acordăm studenților noștri sunt asigurate din venituri de la buget și venituri proprii. Doar valoarea burselor oferite din veniturile proprii va rămâne la 500 de lei. De asemenea, Universitatea are parteneriate cu societăți care ne permit alocarea a 12 burse de la companii”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector cu activitățile sociale. Trebuie menționat că studenții USAMV Iași vor beneficia de bursele de pe acest semestru până în luna septembrie 2021.
Studenții și cadrele didactice au posibilitatea, cu ajutorul stației de micro-vinificație, să cerceteze, să pună în practică diverse tehnologii noi, moderne, diverse produse oenologice
De reamintit că studenții și cadrele didactice de la Agronomie au posibilitatea, cu ajutorul stației de micro-vinificație, să cerceteze, să pună în practică diverse tehnologii noi, moderne, diverse produse oenologice specifice pentru cercetare.
„Putem, cu ajutorul stației pilot, dar și cu ajutorul câmpului didactic de viticultură și ampelografie (știința care se ocupă cu studiul morfologic, fiziologic și de producție a soiurilor de viță-de-vie), anume 16 hectare de viță-de vie, cu diverse soiuri, să participăm în diverse proiecte de cercetare naționale și internaționale având și rol de testare. Ceea ce este creat în țările extrem de avansate în acest domeniu, ca Franța, Italia, Spania, poate fi pus în practică la noi pentru a analiza efectele generate”, a punctat universitarul Cintia Colibaba.
USAMV Iași este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune în pregătirea de specialiști în domeniu, foarte mulți dintre oenologii cunoscuți, de la crame mari și mici din România fiind absolvenți ai Facultății de Horticultură. Marele atu al Școlii de oenologie de la Iași este reprezentat de baza didactică și de cercetare, considerată cea mai bună din țară. Trebuie precizat că vinul produs și îmbuteliat la Ferma Didactică „Vasile Adamachi” nu este, deocamdată, destinat comercializării.