Prima pagină » Actualitate » Burse iunie 2024: Cât primesc elevii care au luat deja vacanţa de vară
Burse iunie 2024: Cât primesc elevii care au luat deja vacanţa de vară

Burse iunie 2024: Cât primesc elevii care au luat deja vacanţa de vară

11 iun. 2024, 11:32,
BZI.ro, în Actualitate

Elevii care au de susţinut examenul de Bacalaureat iau vacanţă începând cu sâmbătă, 8 iunie 2024, iar elevii care au de susţinut Evaluarea Naţională iau vacanţă începând cu sâmbătă, 15 iunie 2024. Părinții vor să știe cât primesc elevii care au luat deja vacanţa de vară. Potrivit Ministerului Educației, aceștia primesc bursa de merit pentru toată luna iunie și pe câteva zile din iulie.

Cât primesc elevii care au luat deja vacanţa de vară

Absolvenții clasei a VIII-a și clasei a XII-a care susțin examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat 2024 primesc burse de merit până la afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare a contestațiilor, conform unei note a Ministerului Educației, transmisă la solicitarea Edupedu.ro. Astfel că, elevii clasei a VIII-a și cei care susțin Bacalaureatul vor primi bursa de merit integral pe luna iunie, adică 450 de lei, la care se adaugă banii pe 7, respectiv 10 zile pe luna iulie.

Pe 9 iulie 2024 se afișează rezultatele finale la Evaluarea Națională 2024 și pe 12 iulie rezultatele finale la Bacalaureat, conform calendarelor oficiale.

Nota Ministerului Educației vine după ce unele școli au înțeles să calculeze bursele elevilor în funcție de data la care se încheie cursurile. Elevii de clasa a VIII-a termină cursurile pe 14 iunie și cei care susțin Bacalaureatul  pe 7 iunie.

Bursele de merit și tehnologice nu se vor acorda integral nici în anul școlar 2024-2025, cuantumul minim fiind doar pe hârtie 450 de lei.

Bursele de merit pentru elevii care termină clasa a VIII-a se acordă și pe timpul pregătirii și susținerii Evaluării Naționale 2024, iar pentru elevii de liceu și din învățământul profesional și tehnic și pe perioada examenului național de bacalaureat, de certificare a calificării profesionale și a pregătirii practice, potrivit Ministerului Educației, citând prevederile art.3 din Metodologia-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024, aprobată prin ordinul nr. 6238/2023.

„Art. 3 – Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția cazurilor menționate la art. 6 alin. (1) și la art. 12 alin. (1).

Absolvenții clasei a VIII-a și clasei a XII-a care susțin examene naționale beneficiază de burse până la afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare a contestațiilor”, a transmis Ministerului Educației.

Cum se calculează bursele de excelență

Elevii care primesc burse și în vacanța școlară, adică excepțiile menționate la Art. 3, sunt elevii care primesc burse de bursă de excelență olimpică I și II și elevii cu burse sociale.

Potrivit metodologiei, pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe, modalitatea de calcul a burselor de excelență, de merit și tehnologice este (CmB / NZL) x (NZL – NZV), unde:

CmB = cuantumul minim al bursei (stabilit prin lege/ordin de ministru)

NZL = număr zile lucrătoare în luna respectivă

NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă, exclus zilele de sâmbătă și duminică.

În calculul de mai sus sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare.

Bursa de merit este minimum 450 de lei pe lună, bursele sociale sunt 300 de lei, cea tehnologică este 300 de lei și bursa acordată mamelor minore este de 700 de lei lunar.

În luna iunie sunt 20 de zile lucrătoare, 20 de școală pentru elevii care susțin examenele naționale, deci 450 de lei bursa de merit, în timp ce în luna iulie sunt 22 de zile, 7 zile de cursuri pentru elevii care susțin Evaluarea Națională, 10 zile de cursuri pentru elevii care susțin Bacalaureatul: 136.95 lei, respectiv 195.65 de lei. Astfel, se știe cât primesc elevii care au luat deja vacanţa de vară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *