Prima pagină » International » Burse de 1000 de euro pentru elevi și studenți. Când intră în vigoare legea
Burse de 1000 de euro pentru elevi și studenți. Când intră în vigoare legea

Burse de 1000 de euro pentru elevi și studenți. Când intră în vigoare legea

24 iun. 2024, 09:00,
BZI.ro, în International

Se vor acorda burse de 1000 de euro pentru elevi și studenți. Parlamentul german a aprobat o serie de măsuri menite să sporească beneficiile acordate prin programul Bafog începând cu noul an școlar și semestrul de iarnă. Noul regulament de majorare a burselor vine în ajutorul elevilor și studenților din medii defavorizate. Iată când intră în vigoare legea.

Se vor acorda burse de 1000 de euro pentru elevi și studenți

Bursele pentru elevi şi studenţi cresc până la 1.000 de euro în Germania. Ajutorul de bază pentru studenți va crește de la 452 la 475 de euro lunar, alocația pentru locuință pentru cei care nu locuiesc cu părinții va crește de la 360 la 380 de euro lunar, suma maximă totală pe care o poate primi un student va crește de la 812 la 855 de euro lunar.

Studenții mai în vârstă, care își plătesc singuri asigurarea de sănătate, vor primi un supliment, ajungându-se astfel la o sumă maximă totală de 992 de euro lunar. În schimb, studenții sub 25 de ani care primesc ajutoare sociale vor beneficia de un ajutor de început de 1.000 de euro. Acești bani sunt destinați să acopere cheltuieli legate de studii, cum ar fi achiziția de laptopuri sau plata unei garanții pentru închirierea unui apartament. Alte măsuri adoptate sunt creşterea cu 5,25% a pragurilor de venit pentru calcularea burselor Bafog, ceea ce va face mai mulți studenți eligibili pentru sprijin financiar. Reforma Bafog în Germania reflectă angajamentul guvernului de a sprijini educația și de a reduce inegalitățile sociale prin creșterea accesului la finanțare pentru studenții și elevii cu venituri reduse sau medii defavorizate.

O nouă lege pentru studenții din România

A fost adoptată legea așteptată de toți studenții din România! Aceștia nu mai pot fi obligaţi să participe la cursuri mai mult de opt ore pe zi. În noul cod de lege se specifică și faptul că universitățile din România nu au voie să impună taxe suplimentare studenților care trec de la un loc cu taxă la un loc finanțat de la bugetul de stat.

Taxele de şcolarizare pentru studenți nu vor mai putea fi schimbate pe perioada ciclului de studii. S-au acceptat modificările la Legea învăţământului superior. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind modificarea articolului 9, alineatul (1) din Legea învățământului superior nr. 199/2023. Prin această lege, se aduc modificări Legii învățământului superior. Astfel, cuantumul taxelor de școlarizare va fi comunicat viitorilor candidați din timp.

Conform legii promulgate de către șeful statului, în instituțiile de învățământ superior de stat, învățământul este gratuit pentru cifra de școlarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului. Învățământul superior poate fi, însă, și cu taxă. Cuantumul taxei de școlarizare este propus de către consiliul de administrație și se aprobă de Senatul universitar. Taxele sunt aduse la cunoștința candidaților la data publicării ofertei educaționale, conform Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, de master și de doctorat. O altă veste importantă, de această dată pentru elevi, este majorarea burselor școlare. Elevii pot beneficia de mai multe tipuri de burse școlare. În anul școlar 2023-2024, ministerul a acordatșase tipuri de burse pentru elevi, și anume bursa de excelență olimpică I  – între 750 si 3000 de lei, bursa de excelență olimpică II – 700 de lei, bursa de merit – 450 de lei, bursa socială – 300 de lei, bursa pentru mame minore – 700 de lei și bursa tehnologică – 300 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *