Bursa de valori din București începe să-și revină, fiind pe creștere, după șocul sever de luni, indicii și companiile listate înregistrând creșteri. Indicele BET recuperează în primele minute ale ședinței de astăzi, după cea mai slabă zi din ultimii doi ani și jumătate.
Vă aducem aminte faptul că bursa din Tokyo a înregistrat cea mai mare scădere istorică de la creare. Piața bursieră este una foarte sensibilă în ultimele săptămâni după ce bursele europene din Milano, Paris și alte centre au resimțit puternic unda de șoc plecată din SUA.
Bursa de Valori București și-a revenit după șocul încasat luni
Bursa de Valori București și-a revenit după șocul încasat luni. În timpul sesiunii asiatice de noapte, investitorii au arătat un interes crescut pentru achiziții, după scăderea bruscă din prima zi de tranzacționare a săptămânii. Indicele Nikkei225 a crescut cu 7,71%.
De asemenea, indicii europeni și contractele futures pe indicii americani sunt, de asemenea, în creștere la deschiderea sesiunii. Acest context pozitiv a favorizat o deschidere favorabilă și la BVB. În primele momente de tranzacționare, indicele BET a avansat cu puțin peste 1%, recuperând parțial după scăderea de 3,63% din ședința anterioară, cea mai mare scădere de la începutul conflictului din Ucraina. Cele mai lichide acțiuni, în special cele ale companiilor mari, au condus această revenire.
Tensiunile crescute din Orientul Mijlociu au adăugat o volatilitate suplimentară pe piețele financiare, în contextul amenințărilor venite din partea Iranului și a aliaților săi împotriva Israelului, acuzați de Hamas și Hezbollah de uciderea liderului Hamas, Ismaïl Haniyeh, miercuri.
Înaintea publicării datelor alarmante privind piața muncii din Statele Unite, unde Intel a anunțat concedierea a 15.000 de angajați înregistrând o scădere cu 20% a cotației, Bursa de Valori din Tokyo a avut o zi negativă, Nikkei înregistrând una dintre cele mai mari scăderi ale punctajului din 1987 și a doua cea mai mare din istoria sa. Această scădere a fost influențată de mai mulți factori, inclusiv un raport îngrijorător din SUA despre activitatea de producție din iulie și o scădere a stocurilor de tehnologie, din cauza incertitudinilor legate de perspectivele de creștere ale sectorului, conform Le Figaro.
Ce creșteri au fost înregistrate pe Bursă de Valori București
Titlurile Hidroelectrica (H2O) au crescut cu 1,33% după primele 15 minute, atingând prețul de 121,60 lei/acțiune, cu tranzacții ce au depășit ușor 5 milioane lei. Acestea sunt urmate de acțiunile Băncii Transilvania (TLV), cu o revenire de 2,01%, ajungând la 27,95 lei/acțiune, după tranzacții de aproximativ 3 milioane lei.
În piața reglementată, unele acțiuni au avut creșteri semnificative, precum MedLife (M), cu 6,20%, Antibiotice Iași (ATB), cu 5,95%, Digi Communications (DIGI), cu 3,69%, și Purcari Wineries (WINE), cu 4,59%.
Bursa din Tokyo a încheiat marți pe o notă pozitivă, recuperând după o scădere istorică determinată de temeri legate de o posibilă recesiune în Statele Unite și aprecierea accentuată a yenului, în urma înăspririi politicii monetare din Japonia, conform AFP.
După o cădere de 12,4% luni, indicele Nikkei a înregistrat marți o creștere de 10,23%, ajungând la 36.675,46 puncte, marcând cea mai mare apreciere din istoria sa într-o singură zi. Așadar, Bursa de Valori București s-a stabilizat, înregistrând o creștere după șocul resimțit din cauza picajului de la Bursa din Tokyo.