BET sau Bucharest Exchange Trading Index este indicele de referință al Bursei de Valori București. În ultima săptămână, chiar dacă a cunoscut o mică creștere, a stagnat brusc peste noapte.
Bursa BET a stagnat zilele trecute. Indicele de referință al pieței de capital din România a încheiat ședința de joi, 12 septembrie, la aproape același nivel, respectiv 17.327,4 puncte.
Bursa BET stagnează
Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index), care servește drept referință pentru piața de capital din România, a încheiat sesiunea de joi, 12 septembrie, aproape neschimbat față de ziua precedentă, situându-se la 17.327,4 puncte, ceea ce reprezintă o scădere de doar 0,01%, conform datelor furnizate de Bursa de Valori București (bvb.ro). Pe de altă parte, indicele BET-NG, care urmărește companiile din sectorul energetic și al utilităților, a înregistrat o creștere ușoară de 0,07%, în timp ce BET-BK, indicele utilizat de administratorii de fonduri de investiții, a avansat cu 0,17%. Totodată, indicele BETAeRO, care reflectă evoluția companiilor listate pe segmentul AeRO, a crescut cu 0,3%.
Indicele BET a avut o evoluție descendentă în 11 din ultimele 15 sesiuni de tranzacționare, înregistrând o scădere de 7,6% față de maximul atins la 18 iulie. Cu toate acestea, de la începutul anului, BET a reușit să înregistreze un randament de 12,7%. În ceea ce privește performanțele companiilor din structura BET în sesiunea de joi, cele mai mari scăderi au fost înregistrate de Transelectrica, care a pierdut 2,9%, BRD – Groupe Société Générale, cu o scădere de 1,5%, și Fondul Proprietatea, care a scăzut cu 1%. Pe de altă parte, acțiunile One United Properties și MedLife au înregistrat creșteri de 1,7%, respectiv 1,4%.
Ce este bursa BET
BET este primul indice dezvoltat de Bursa de Valori București și reprezintă un barometru important pentru evoluția pieței locale de capital. Indicele include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată a BVB, cu excepția societăților de investiții financiare (SIF-uri). Este un indice ponderat în funcție de capitalizarea free floatului, ceea ce înseamnă că ponderea fiecărei companii în structura indicelui este calculată în funcție de acțiunile care sunt disponibile pentru tranzacționare pe piață, iar ponderea maximă a unei companii nu poate depăși 20%. Principalul criteriu de selecție a companiilor incluse în indice este lichiditatea acestora, iar din 2015, sunt aplicate și criterii suplimentare legate de transparența raportărilor și calitatea comunicării emitenților cu investitorii.
Indicii bursieri sunt creați pentru a simplifica urmărirea evoluției pieței de capital de către investitori. În loc să urmărească evoluția fiecărei acțiuni în parte, aceștia pot analiza evoluția unui indice care reflectă performanțele mai multor companii selectate după anumite criterii. Acești indici oferă o imagine de ansamblu asupra pieței dintr-o anumită țară sau sector economic. De exemplu, indicele BET oferă o imagine asupra pieței de capital din România, iar indicii sectoriali, precum BET-NG, urmăresc evoluția companiilor dintr-un anumit domeniu, cum ar fi energia.
Bursa BET a stagnat zilele trecute. Indicele de referință al pieței de capital din România a încheiat ședința de joi, 12 septembrie, la aproape același nivel, respectiv 17.327,4 puncte.