Prima pagină » Stiri si curiozitati » Bureții de prun, o specie rară de ciuperci cu un gust extraordinar
Bureții de prun, o specie rară de ciuperci cu un gust extraordinar

Bureții de prun, o specie rară de ciuperci cu un gust extraordinar

13 sept. 2023, 10:55,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Bureții de prun, științific cunoscuți sub denumirea de „Entoloma clypeatum,” sau, în limbaj popular, „scutul pieptănușului” sau „bureții de prun,” reprezintă o specie de ciuperci comestibile rar întâlnită în încrengătura Basidiomycota. Acești bureți fac parte din familia Entolomataceae și genul Entoloma.

O altă specie extrem de gustoasă care se găsește până în luna octombrie este buretele de rouă. Bureții de rouă au un gust inconfundabil și multă lume caută acest tip de ciuperci. Numele său, „oreades,” provine din limba greacă şi se traduce că „de la munte.” Aceasta ciupercă prospera în zonele de deal şi munte, unde iarba înaltă permite picăturilor de rouă să se adune pe sol, creând astfel condiţii ideale pentru dezvoltarea sa.

Caracteristici bureți de prun

Deși formează simbioză micorizică cu rădăcinile arborilor, spre deosebire de alte ciuperci asemănătoare, bureții de prun pătrund în celulele rădăcinilor fine și le afectează negativ. Acești bureți pot fi găsiți în zonele din România, Basarabia și Bucovina de Nord, preferând terenurile ierboase și dezvoltându-se în grupuri, adesea sub forma unor cercuri mari, în apropierea pomilor fructiferi și a arbuștilor din familia Rosaceae, precum cireș, gutui, măr, merișor de miere, păr, prun păducel și porumbar. Cu toate acestea, nu se găsesc niciodată în păduri. Sezonul lor de creștere acoperă perioada de la începutul primăverii, din aprilie, până în luna iulie.

Caracteristicile lor includ o pălărie cu diametrul de 6-12 cm, care este inițial semisferică, devenind ulterior convexă și apoi plată, cu marginea ondulată și un gurgui pronunțat în mijloc. Cuticula este netedă, de obicei mătăsoasă, iar culoarea variază de la nuanțe de alb, gri până la gri-gălbui sau gri-maroniu, devenind mai închisă la atingere.

Lamelele sunt relativ rare, sinuoase și late, inițial albe sau gri-albicioase, apoi devin roz-murdare datorită culorii pulberii sporilor. Piciorul are o înălțime de 6-10 (15) cm și o grosime de 1-1,5 (2) cm, fiind cilindric, fibros, deseori îndoit și curbat. Carnea buretelui este albă, fermă și fibroasă, având un gust plăcut cu miros de făină proaspătă, cu nuanțe subtile de castravete.

Atenție! Bureții de prun pot fi confundați cu ușurință cu speciile necomestibile

Cu toate aceste calități, bureții de prun trebuie distinși cu atenție de alte specii de ciuperci, deoarece pot fi confundați cu unele dintre ele, inclusiv cu specii necomestibile sau toxice din același gen, precum Entoloma prunuloides, Entoloma bloxamii, sau Entoloma sinuatum, dar și cu alte ciuperci asemănătoare din alte genuri.

Entoloma prunuloides este o specie de ciupercă care face parte din familia Entolomataceae. Este cunoscută sub diverse denumiri populare, precum „buretele prunului,” „prună moartă” sau „Entoloma alunecos.” Această specie se dezvoltă în păduri de foioase și amestecate, în special sub arbori fructiferi precum prunul (de unde provine numele popular) sau alunul.

Confuzia este cu atât mai periculoasă, cu cât unele specii pot fi toxice sau chiar letale. De aceea, recunoașterea cu exactitate a bureților de prun este esențială pentru a se asigura siguranța în consumul acestor ciuperci rare, dar delicioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *