Prima pagină » International » Bunicii pot beneficia de concediu parental plătit. Iată unde se aplică legea
Bunicii pot beneficia de concediu parental plătit. Iată unde se aplică legea

Bunicii pot beneficia de concediu parental plătit. Iată unde se aplică legea

03 iul. 2024, 10:00,
în International

Bunicii pot beneficia de concediu parental plătit. Conform legii, părinții pot transfera o parte din indemnizația lor de concediu parental bunicilor copilului pentru ca aceștia să aibă grijă de el. Iată unde se aplică legea.

Bunicii pot beneficia de concediu parental plătit

În Suedia, un cuplu de părinți poate transfera un maxim de 45 de zile altor persoane, în timp ce un părinte singur poate transfera 90 de zile de concediu parental plătit bunicilor care au grijă de nepoți. Suedia a adoptat o nouă lege, care permite bunicilor să beneficieze de concediu parental plătit atunci când au grijă de nepoții lor, pe o perioadă de până la trei luni din primul an de viață al unui copil.

O altă lege care este în vigoare de câțiva ani în Suedia este aceea care oferă părinților dreptul de a nu lucra deloc înainte de a se naște copilul. Indemnizația parentală este plătită pentru 480 de zile, sau aproximativ 16 luni, pentru fiecare copil. Dintre acestea, indemnizația pentru 390 de zile este calculată pe baza venitului integral al persoanei, în timp ce pentru restul de 90 de zile, persoanele primesc o sumă fixă de 180 de coroane pe zi.

Altfel stau lucrurile  când vine vorba de concediul parental în SUA. SUA nu are o politică națională privind concediul de maternitate plătit. Lucrătorii americani beneficiază doar de un concediu de 12 săptămâni protejat la locul de muncă și plătit. Perioada ulterioară este plătită de stat.

Condiițiile de acordare a concediului pentru tătici

Conform noii legi, în România tații vor beneficia de 10 zile de concediu paternal de la stat. O altă lege le vizează pe mamele care se întorc la muncă din concediul de creștere a copilului. În urma adoptării unei directive europene în legislația română, este acum stipulat clar că angajații care se întorc la muncă după concediul de creștere au dreptul să revină la vechiul lor de muncă sau la un loc cu condiții similare de muncă.

Conform Codului Muncii, contractul individual al unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului, având copilul sub vârsta de doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de trei ani, este suspendat. Acest lucru înseamnă că la întoarcerea sa la muncă după concediu, angajata sau angajatul revine la același contract de muncă pe care îl avea înainte de a intra în concediul de creștere.

O altă lege care a intrat în vigoare în România vine în ajutorul cuplurilor care își doresc copii, dau au probleme de sănătate. Cuplurile care își doresc un copil, dar din motive de sănătate trebuie să recurgă la metode de fertilizare, au parte de o veste bună. Statul român va oferi un sprijin financiar de 15.000 de lei. Acest sprijin va fi oferit sub forma a două vouchere: un voucher în valoare de 5.000 de lei, care acoperă costurile tratamentului medicamentos și un voucher în valoare de 10.000 de lei, care acoperă costurile procedurilor medicale. Un alt ajutor de la stat vor primi și mamele tinere care provin din medii defavorizate. Măsura vizează în medie 15.000 de mame. Acestea vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei. Banii pot fi utilizați pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024