Prima pagină » Titlurile zilei » Bunătățile de pe masa de Crăciun sunt comandate de ieșeni și cu o lună înainte. Aceștia au renunțat la sarmalele tradiționale cu carne de porc, preferând specialitățile mai sofisticate

Bunătățile de pe masa de Crăciun sunt comandate de ieșeni și cu o lună înainte. Aceștia au renunțat la sarmalele tradiționale cu carne de porc, preferând specialitățile mai sofisticate

09 dec. 2022, 02:00, 1 ,
Alexandra MAISNER, în Titlurile zilei

Din ce în ce mai mulți ieșenii renunță la pregătirea preparatelor tradiționale de Crăciun din cauză că nu au timp și preferă să le comande. Ieșenii ajung să plătească și câteva mii de lei pentru bunătățile de pe masa de Crăciun

Ieșenii care nu mai au timp să gătească și se pregătesc de vizita musafirilor de Crăciun apelează la specialiști pentru comandarea preparatelor pentru masa de sărbători. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, aceștia nu au renunțat la produsele tradiționale, iar ca masa să fie cât mai bogată în preparate ajung să plătească și câteva mii de lei pentru un platou cu sarmale, salată boeuf, cârnați și fripturi. Cei care se ocupă de pregătirea acestora spun ca au început preluarea comenzilor încă din luna noiembrie.

Chef Adrian Șipoteanu

Chef Adrian Șipoteanu prepară și anul acesta bunătăți pentru mesele ieșenilor

Bunătățile de pe masa de Crăciun sunt la un click sau telefon distanță

Ieșenii comandă online sau telefonic preparatele de pe masa de sărbători. Producătorii de carne afumată sunt foarte aglomerați și în acest an. Inclusiv românii care locuiesc în diaspora își doresc ca bunătățile de pe masa de Crăciun să le aline dorul de casă, aceștia comandând produse afumate și preparate tradiționale.

Printre preparatele comandate se află nelipsitele sarmale, chișca, dar și cighirul. Cele mai bune bucate tradiționale sunt cele pregătite după rețetele bunicilor, spune bucătarul Florin Vechiu, care deține propria afumătoare în Iași. Acesta a reușit să mențină pe cât posibil oferta de preț din anul precedent, cu mici modificări, ținând cont că, de curând, costul cărnii de porc a crescut. Bucătarul a fost nevoit ca anul acesta să deschidă mai devreme lista comenzilor pentru ca toate preparatele să ajungă în timp util la destinație.

„Anul acesta am început mai devreme să preluăm comenzile, mai ales pentru românii din diaspora, pentru ca preparatele să ajungă pe masa de Crăciun în timp util. Pe 9 decembrie pleacă ultimele pachete pentru cei din străinătate. Printre preparatele comandate se află produsele afumate pe care le facem, cum ar fi cele din carne de pui, carne porc, carne de vită, carne de oaie, dar și produsele afumate din pește.

Bineînțeles că sunt comandate și produsele tradiționale, chișcă și cighir, iar pentru masa de Crăciun facem și mâncarea de casă, sarmale, salată boeuf, salate de hrean și sfeclă. Comenzile au un cost între 300 de lei, dar ajung și până la 2.000 de lei, în funcție de preferințele fiecăruia. În ceea ce privește preturile, acestea au rămas la fel, nu au crescut foarte mult”, spune Florin Vechiu, producător local de preparate din carne afumată.

Bucatarul Florin Vechiu

Bucătarul Florin Vechiu deține o afumătoare în Iași, acesta folosește lemn tare, în special de fag

Anul acesta, sarmalele din carne de rață sunt foarte cerute pentru masa de sărbători

Un nou trend a apărut anul acesta printre cerințele ieșenilor, astfel că pe lângă preparatele tradiționale de pe masa de sărbători vor fi prezente și sarmalele cu carne de rață. Bugetul alocat pentru fiecare comandă de sarmale, salată de boeuf și friptură este cuprins între 200 și 400 de lei. Astfel, un kilogram de salată de boeuf costă între 50 și 70 de lei, iar sarmalele preparate cu carne de rață au un preț de 70 de lei pentru un kilogram. Anul acesta, Chef Adrian Șipoteanu va pregăti o gamă variată de preparate tradiționale pentru mesele ieșenilor.

„Pentru perioada de Crăciun pregătim sarmale, salată boeuf și piftie. Anul acesta, sarmalele le facem cu carne de rață, este un trend și toată lumea le vrea. Costul unui kilogram are un preț de 70 de lei, salata boeuf cu carne de vită are un preț de 70 de lei, iar cea cu carne de pui, 50 de lei. Am început să preluăm comenzi de la sfârșitul lunii noiembrie și vom mai prelua până pe 20-22 decembrie, dar în acest moment suntem destul de aglomerați. Românii plătesc între 200 și 400 de lei pentru un pachet. Sunt unii clienți care vor doar ciorbă sau friptură”, susține Chef Adrian Șipoteanu.

Ieșenii au renunțat la tradiționalele cadouri, înlocuindu-le cu platouri cu bunătăți artizanale

Eliza Durac, unul dintre fondatorii Sapori

Eliza Durac este unul dintre fondatorii magazinului Sapori

În ceea ce privește produsele artizanale pentru ieșenii care preferă produsele italienești, magazinele oferă o gamă variată. Eliza Durac, unul dintre fondatorii „Sapori”, menționează faptul că ieșenii preferă să ofere, drept cadou, platouri cu bunătăți tradiționale, mai exact produse de salumerie și brânzeturi. Costul unui platou variază în funcție de cerințele fiecărui client, acesta pornind de la 100 de lei.

„Avem clienții noștri care preferă produsele artizanale, ne preferă pentru că știu că avem cea mai mare diversitate de brânzeturi și de salumerie din țară. Oamenii au început să ofere cadouri cu ceva gustos. Românii preferă calitatea. Produsele cele mai cerute sunt salamurile artizanale, iar noi le aducem din Italia, direct de la producător. Prețul unui platou pleacă de la 100 de lei. Cea mai scumpă comandă a ajuns la 2.000 de lei”, zice Eliza Durac, unul dintre fondatorii „Sapori”.

În ultimii ani, ieșenii apelează la ajutoare de nădejde pentru preparatele de sărbători. Bunătățile de pe masa de Crăciun vor fi și anul acesta la un click sau telefon distanță, iar bucătarii iscusiți muncesc de zor ca preparatele pe care le gătesc să acopere poftele și cerințele fiecărui client în parte.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *